Stadig flere nettsteder deler informasjon om deg med store, internasjonale selskaper når du surfer på nettet. Dette kan du gjøre for å gjemme deg.

Installer et tillegg

Det finnes flere utvidelser til nettlesere som viser deg hvilke sporingstjenester som ser deg, og som lar deg blokkere disse tjenestene:

Adblock Plus
Priv3
NoScript

Forholdsregler på mobil

På mobiltelefonen har du ikke samme mulighet til å installere utvidelser til nettleseren. Det kan være lurt å sørge for å bruke sosiale medier som Facebook i egen app, og ikke i nettleseren.

Du kan også laste ned en nettleser som har innebygget funksjon for å skjule deg, som Dolphin eller Atomic.

Meld deg av

Mange sporingstjenester og reklamebyråer har en avmeldingsfunksjon, ofte kalt opt-out. Dersom du vet at du har blitt sporet av en tjeneste, for eksempel ved å bruke Ghostery i nettleseren din, kan du besøke selskapets nettside og be dem slette informasjonen de har om deg og slutte å spore deg.

Slett informasjonskapsler

Ved å slette informasjonskapslene – såkalte cookies – fra nettleseren fra tid til annen, gjør du det vanskeligere for sporingstjenestene å følge med på hva du gjør. Men vær oppmerksom på hvilke kapsler du sletter. Dersom du har meldt deg av en sporingstjeneste (se punktet over), kan du bli sporet igjen hvis du sletter selskapets cookies, ifølge Datatilsynet.

 

Deler av artikkelen er hentet fra NRK. www.nrk.no

Back to top