Askøy kommune er forurensningsmyndighet for mindre avløpsanlegg (spredt avløp) og lekkasjer av avløpsvann i Askøy kommune, samt kommunalt avløpsanlegg på nordre Askøy.
Vår oppgave er å verne det ytre miljøet mot forurensning og redusere eksisterende forurensning.
Tilsyn med avløpsanlegg er en lovpålagt oppgave som kommunen har.
God kontroll av avløp reduserer risikoen for forurensning av miljøet og spredning av sykdom ved å sikre godt drikkevann og god vannkvalitet.
Kommunen har myndighet og plikt til å forebygge og kreve tiltak mot forurensning fra avløpsanlegg etter forurensningsloven.
Tilsyn kan gjennomføres systematisk og gjerne områdevis med mål for opprydding i eldre avløpsanlegg.
Tilsyn kan også forekomme på enkelteiendommer etter henvendelser om mulig kloakklekkasje eller avvik på avløpsanlegg.
Kontroll og tilsyn med avløpsanlegg er ikke bare fysisk kontroll med det enkelte anlegg, men også forvaltningsarbeid som kartlegging og oppfølging av utslipp og forurensning områdevis. Kommunen ønsker å prioritere de områdene og avløpsanleggene der det er påvist forurensning eller der det er størst risiko for forurensning.
Et tilsyn kan inneholde følgende :
- Kontroll av anleggets tekniske tilstand ved tømming
- Gå gjennom dokumentasjon og registreringer for det aktuelle anlegget, fortløpende oppdatering i databaser
- Kontakte anleggseier, evt. sende ut spørreskjema hvis det er uklarheter
- Kontroll og oppfølging av tømmerapporter, servicerapporter og årsrapporter
- Vurdere tømmefrekvens og tilgjengelighet
- Kontrollbesøk/inspeksjon (sjekke nå-situasjon)
- Eventuell prøvetaking av utslipp og inspeksjon av utslippspunkt
- Kontroll av forurensning, lukt eller annen sjenanse fra anlegget.
- Tilsynsrapport
- Oppfølging av eventuelle avvik og mangler, og dermed pålegg om retting
Avdekkes avvik/mangler eller forurensing vil føre til et varsel eller pålegg om utbedring.
Spredt avløp er definert som utslipp av sanitært avløpsvann (kloakk) fra boliger, hytter, institusjoner og virksomheter som ikke er tilknyttet kommunalt avløpsnett. Dette er private avløpsanlegg som stort sett består av slamavskillere med utslipp til sjø eller omkringliggende terreng som gir avrenning til nærmeste vannforekomst.
På Askøy har vi i overkant av 2000 slamavskillere som ikke er tilknyttet offentlig avløp, og mange av disse havner innunder definisjonen på spredt avløp. Dette er ofte eldre avløpsanlegg med utdaterte renseløsninger, som ikke tilfredsstiller dagens rensekrav.
Det eksisterer også fremdeles en del utslipp av råkloakk på Askøy. Det vil si at utslippet ikke har noe som helst form for rensing, og alt av avløpsvann føres urenset til sjø eller omkringliggende vannforekomster.
Spredt avløp er en av de største kildene til forurensning og forringelse av vannforekomster ved kysten og i innlandet
Sanitært avløpsvann inneholder fosfor, organiske stoffer og sykdomsfremkallende bakterier. Overgjødsling fører til algeoppblomstring og gjengroing av bekker og vann, samt dårlig leveforhold for fisk og bunndyr. Organiske stoffer, bakterier og virus i vannet gjør det ubrukelig til bading og som drikkevann. Tarmbakterier fra avløp kan også føre til alvorlige sykdommer gjennom aktiviteter i og ved sjøen.
Den 1.1.2007 trådte vannforskriften i kraft i Norge. Hovedformålet med denne forskriften er å sørge for at vannmiljøet blir beskyttet og brukt på en bærekraftig måte. Det er satt miljømål for alt vann, både i elver, innsjøer, kystvann og grunnvann. For å sikre miljøtilstanden i vannet, iverksettes det tiltak for å forebygge, forbedre eller gjenopprette tilstanden der det er nødvendig. Vannforekomster skal ha minst "god økologisk og god kjemisk tilstand" innen 2027.
Sanitært avløpsvann inneholder store mengder av fosfor, organiske stoffer og potensielt sykdomsfremkallende bakterier og virus. Utslipp av fosfor bidra til overgjødsling, algeoppblomstring, gjengroing av bekker og vann, samt. skaper dårlige leveforhold for bunndyr og fisk. Organiske stoffer, bakterier og virus i vannet gjør det ubrukelig til bading og drikkevann. Smittestoffer fra avløpsvann kan påføre mennesker og dyr alvorlig og livstruende sykdom.
Kommunen har igangsatt tiltak for å oppnå miljømålene som er gitt i vannforskriften. Ett av disse tiltakene er tilkobling til offentlig ledningsnett hvor dette er mulig. I områder hvor private avløpsledninger kan tilknyttes kommunalt avløpsnett, uten uforholdsmessig store kostnader, kan kommunen gi pålegg om tilknytning.
Vi holder på med en gjennomgang av alle utslipp i kommunen, med formål om å rydde opp i forurensede utslipp, altså utslipp som ikke er iht. dagens regelverk i vår lokale forskrift.
Vi anbefaler alltid tilknytning til offentlig avløp i områder hvor dette er mulig.
I områder hvor det ikke er mulig med tilknytning til offentlig avløp, er det eier selv sitt ansvar å oppgradere avløpsanlegget slik at det tilfredsstiller dagens krav.
Har du et avløpsanlegg som ikke tilfredsstiller dagens rensekrav, vil du få pålegg om oppgradering eller utbedring av ditt utslipp av avløpsvann.
Vi kan bestemme at et eldre forurensede utslipp må stanses dersom de ikke oppgraderes.
Vi vil da sette en frist for når utslippstillatelsen trekkes tilbake og ikke lenger er lovlig, slik at avløpsanlegg som forurenser en sårbar resipient enten kan fjernes eller oppgraderes til dagens krav.
Det er anleggseier sitt ansvar å rydde opp i sine avløpsforhold, slik at intensjonen om renere miljø og god kvalitet på drikkevann, bekker, sjø og badeplasser kan oppnås.
Ingen må ha, gjøre eller sette i verk noe som kan medføre fare for forurensning uten at det er lovlig. Ved fare for forurensning i strid med loven, plikter den ansvarlige å sørge for tiltak for å hindre at forurensning inntrer. Dersom forurensning inntrer, har den ansvarlige plikt til å sørge for avbøtende tiltak.
Den ansvarlige kan pålegges å gjøre tiltak innen en gitt frist.
Askøy kommune har en gebyrforskrift (Lovdata) for tilsyn med avløp.
All bebyggelse i kommunen med innlagt vann er omfattet av denne forskriften og det er (Miljø, tilsyn, landbruk og felles tjenester (MTLF) som utfører tilsyn med avløpsanlegg og kloakklekkasjer.
Gebyret innhentes via faktura for kommunale avgifter og gjeldene satser er stipulert etter selvkostprinsippet.
Det kan søkes om fritak fra gebyret dersom vanntilførsel avstenges eller på særskilt grunnlag, for eksempel at boligen ikke er i bruk, men at det ikke er mulig å avstenge vannforsyningen. Vedtak om fritak/ikke fritak er et enkeltvedtak og kan påklages jf. § 6.
Vi har opprettet en behovsprøvd tilskuddsordning for huseiere som har fått pålegg om tilknytning til offentlig vann- og/eller avløpsledning, eller pålegg om oppgradering av privat avløpsløsning. Denne ordningen er forbeholdt dem som er i en økonomisk vanskelig situasjon.
Forutsetningen for å kunne få tilskudd, er at du ikke får lån i privat bank til å dekke kostnadene i forbindelse med pålegget. I slike tilfeller vil du kunne søke om startlån i kommunen. Ved behandling av søknad om startlån, vil betjeningsevnen din gi svar på om du kvalifiserer for å få startlån, tilskudd i kombinasjon med startlån eller kun tilskudd.
Her er lenker der du kan lese mer om regelverket:
Forurensningsloven kapittel 7 Tilsyn med forurensning og avfall
Forurensningsforskriften del 4 avløp kapittel 11 - 13
Forskrift om mindre avløpsanlegg, Askøy kommune (under 50 pe)
Forskrift om gebyrer for kontroll av utslipp av avløpsvann, Askøy kommune
På Askøy kommune sin hjemmeside finner du Kommunekart Kommunekart med oversikt over vann- og avløpsledninger.
For klage på saksbehandling og vedtak gjelder Forvaltningslovens bestemmelser.
Kontakt
Enhet Miljø, tilsyn, landbruk og fellestjenester (MTLF)
Rådgiver Solveig Hoem - telefon: 40 90 37 82
Relaterte tjenester/tjenesteområder
Relaterte tjenester/tjenesteområder
Kontakt oss
Spørsmål om vann og avløp og faktura besvares klokken 10-13. Akutte henvendelser besvares døgnet rundt (automatisk vakttelefon).
Besøksadresse
Bakarvågen 7
5305 Florvåg
Om oss
Vann- og avløp forsyner Askøys befolkning med drikkevann og håndterer avløpsvannet, finansiert gjennom gebyrer.
Vi drifter og vedlikeholder renseanlegg, ledningsnett og pumpestasjoner, forvalter vannkilder, fører tilsyn med vassdrag og informerer publikum. Vannet kommer fra flere vannkilder rundt på Askøy.
Teknisk sjef, Askøy kommune:
Jarl Helmer Svanberg
Leder Vann og avløp:
Anton Bøe
Copyrights Askoy Kommune 2023