Skip to main content
Sist oppdatert: 13. mars 2025
Opprettet dato: 13. mars 2025

Kan komme til å miste mange frivillige


- Hvis vi ikke tar noen grep, vil vi miste neste generasjon med frivillige. Pandemien rammet ungdomsfrivilligheten hardt, og vi kommer til å se effekten av det om noen år, sier rådgiver Jørgen Sande Lysa i Frivillighet Norge til podkasten SVEIP.

Bildet viser to unge frivillige med refleksvester og skilt som oppfordrer til frivillig engasjement. De smiler og ser glade ut, og skiltene de holder viser teksten "Bry deg!"
- Vi må gi de yngre den kompetansen og tryggheten de trenger for å kunne ta over når dagens ildsjeler trer tilbake, mener Jørgen Lysa. Foto: frivillig.no

Over fire millioner nordmenn engasjerer seg i frivillig arbeid hvert år, men Frivillighet Norge er spent på tallene framover. De merker allerede nå at pandemien som rammet verden i 2020, har endret frivilligheten.

Færre folk med erfaring

- Pandemien hadde stor betydning for ungdomsfrivilligheten. Vi mistet rett og slett en generasjon med ungdom som vanligvis ville ha engasjert seg i f.eks. studentforeninger, men det ble umulig. Folk satt hjemme på hver sin hybel, sier Lysa. Han er sikker på at hvis det ikke tas noen grep nå, kommer vi til å se effekten av det om noen år.
- Det kommer til å bli færre folk som har erfaring fra styrer, og som ikke har den samme forståelsen for hva det vil si å drive frivillig arbeid.

Trenger kompetanse og trygghet

Frivillighet Norge er et interessepolitisk samarbeidsforum for frivilligheten i Norge. Lysa forteller at de er veldig opptatt av hvordan yngre kan rekrutteres inn i frivillig arbeid. Mange lag og organisasjoner forteller om samme urovekkende trend når det gjelder ungdomsfrivillighet.
- Vi må fange opp denne generasjonen og gi dem den kompetansen og tryggheten som de trenger for å kunne ta over når dagens ildsjeler trer tilbake.

Er opptatt av personlig utvikling

- Når vi spør medlemmene våre om hva som gjør at de engasjerer seg, svarer de fleste at de ønsker å bidra og bruke seg selv. Men der de yngre generasjonene skiller seg litt fra de eldre, er at de også ønsker en personlig utvikling gjennom frivillig arbeid. Det kan gjerne se litt bra ut på CV-en når de går ut i arbeidslivet senere. Derfor må frivilligheten bli enda flinkere til å vise fram hva et frivillig engasjement kan bety for deg personlig. Hva gir det tilbake av personlig utvikling, og hvordan kan du bruke erfaringen inn i andre sammenhenger, for eksempel når du søker på jobber?

Bli flinkere til å forklare

Lysa er enig i at tid til å engasjere seg, er et kritisk punkt for mange.
- Men en enda større utfordring er at frivilligheten har blitt litt late på å forklare hva et engasjement går ut på. Mange har en tanke om hva dugnad er, men den yngre generasjonen har ikke den samme forståelsen av begrepet. Når vi klarer å forklare dem på en god og konkret måte om hva vi ønsker at de skal bidra med, ser vi at de yngre ofte sier ja når de blir spurt. Det er fort gjort å spørre «venner og kjente» om å ta et verv, men hvis vi skal nå nye generasjoner, må vi nok tenke mer gjennom hva og hvordan vi kommuniserer.

Hør hele podkasten om rekruttering til frivillig arbeid her  

På frivillig.no finnes også mange nyttige råd om hvordan du kan engasjere unge i frivillig arbeid 

Frivillighet Norge har mange arrangementer og kurs som er nyttige for frivillige å delta på!
På nettsiden deres finner du også en verktøykasse for rekruttering, styrearbeid og andre gode råd som frivilligheten trenger

 


Journalist:
Stig Ryland

Fant du det du lette etter?

Det var dumt, kan du hjelpe oss med å forstå hva du var på utkikk etter?

Det var dumt, kan du hjelpe oss med å forstå hva du var på utkikk etter?