Individuell plan, koordinator og barnekoordinator
Har du eller er du pårørende til noen som har behov for langvarige og samordnede/koordinerte tjenester fra kommunen, kan det være nødvendig med en individuell plan, samt en person som skal samordne eller koordinere tjenestetilbudet.
Slik søker du
Gå rett til søknadsskjema for helse- og omsorgstjenester
Å få koordinerte tjenester betyr nødvendigvis ikke flere tjenester, men at tjenestene samarbeider for at du skal nå målene dine.
Vi vil behandle søknaden din så snart som mulig. Du vil få en skriftlig avgjørelse på søknaden sammen med informasjon om klagerett.
Individuell plan beskriver hvordan tjenestene du trenger skal virke sammen slik at du får en helhetlig oppfølging. Planen skal ta utgangspunkt i dine behov, ønsker og mål. Du er selv med på å utarbeide planen. Du får tildelt en koordinator som skal sikre fremdrift i arbeidet med din individuelle plan.
Sentrale spørsmål:
Hva er viktig for deg?
Hva skal til for at du når dine mål?
Hvem skal bistå deg, når skal det gjøres og hvordan?
For familier som har eller venter barn med alvorlig sykdom, skade eller nedsatt funksjonsevne, og som vil ha behov for langvarige og sammensatte eller koordinerte helse- og omsorgstjenester og andre velferdstjenester, skal kommunen oppnevne en barnekoordinator dersom foreldrene eller den som samtykker på vegne av barnet, ønsker dette.
Kommunens plikt til å oppnevne barnekoordinator gjelder frem til barnet fyller 18 år. Ordningen kan utvides ved behov.
En barnekoordinator skal sørge for:
- koordinering av det samlede tjenestetilbudet
- å ha oversikt over og bidra aktivt til å ivareta kommunens ansvar for nødvendig oppfølging og tilrettelegging for familien og barnet i form av tilbud om eller ytelse av helse- og omsorgstjenester og andre velferdstjenester
- at familien og barnet får nødvendig informasjon og helhetlig veiledning om helse- og omsorgstjenestetilbudet
- at familien og barnet får nødvendig informasjon og helhetlig veiledning om andre velferdstjenester og relevante pasient- og brukerorganisasjoner, at familien og barnet gis veiledning i deres kontakt med disse, og at det formidles kontakt eller henvisning videre til slike tjenester eller organisasjoner og
- fremdrift i arbeidet med individuell plan
Informasjonsvideo om individuell plan og koordinator
Relaterte lovbestemmelser, forskrifter og veiledere
Lovens formål er å bidra til å sikre befolkningen lik tilgang på tjenester av god kvalitet ved å gi pasienter og brukere rettigheter overfor helse- og omsorgstjenesten.
Lovens bestemmelser skal bidra til å fremme tillitsforholdet mellom pasient og bruker og helse- og omsorgstjenesten, fremme sosial trygghet og ivareta respekten for den enkelte pasients og brukers liv, integritet og menneskeverd.
Helse- og omsorgstjenesteloven er en norsk lov om helse- og omsorgstjenester. Loven er en pliktlov som pålegger kommunene å tilby innbyggerne bestemte helse- og omsorgstjenester. Loven har som formål å gi sikre gode tjenester til kommunens innbyggere. I tillegg til å pålegge kommunene å tilby bestemte tjenester, stiller loven krav om blant annet tjenestenes forsvarlighet og kvalitet, undervisning av helsepersonell og plikt til å samarbeide med regionale helseforetak.
Formålet med utarbeidelse og bruk av en individuell plan er
a. å bidra til at tjenestemottakeren får et helhetlig, koordinert og individuelt tilpasset tjenestetilbud, herunder å sikre at det til enhver tid er én tjenesteyter som har hovedansvaret for oppfølgingen av tjenestemottakeren
b. å kartlegge tjenestemottakerens mål, ressurser og behov for ulike tjenester, samt å vurdere og koordinere tiltak som kan bidra til å dekke tjenestemottakerens tjeneste- og bistandsbehov
c. å styrke samhandlingen mellom tjenesteyter og tjenestemottaker og eventuelt pårørende
d. å styrke samhandlingen mellom ulike tjenesteytere e. å bidra til at tjenestene tilbys tverrfaglig og planmessig.
Pasient og bruker er hovedaktøren i habilitering og rehabilitering. Personens behov, ressurser og mål skal være utgangspunktet for tiltak og tjenester i en habiliterings- og rehabiliteringsprosess og i arbeidet med individuell plan og koordinator. Tjenestene må tilpasse sine bidrag ut fra hva pasient og bruker definerer som sine mål og opplevelse av helhet og sammenheng. Dette stiller krav til individuell tilnærming og høy grad av pasient- og brukermedvirkning.
Til enhver tid er det barn og unge som har behov for et sammensatt tjenestetilbud med oppfølging som involverer flere aktører i velferdstjenestene. Noen vil ha slike behov allerede fra fødselen av, og andre vil få behov for slike tjenester underveis. For å styrke oppfølgingen av utsatte barn, unge og deres familier, er det med virkning fra 1. august 2022 vedtatt bestemmelser om samarbeid, samordning, barnekoordinator og individuell plan.