Etter eiendomsskattelovens §7 kan kommunestyret etter søknad frita eiendommer helt eller delvis fra eiendomsskatt.
Eksempler på eiendommer som kan fritas er:
- Eiendom som tilhører en stiftelse eller institusjon som driver samfunnsnyttig virksomhet
- Bygninger som har historisk verdi.
Søknad om fritak fra eiendomsskatt etter eiendomsskatteloven § 7 rettes til eiendomsskattekontoret. Eiendomsskattekontoret utarbeider innstilling i saken. Søknaden og innstillingen blir oversendt kommunestyret. Kommunestyret fatter endelig vedtak.
Har du flere spørsmål om fritak, kan du sende e-post til kommunalekrav@askoy.kommune.no.
Dersom du er uenig i taksten på din eiendom, må du sende en skriftlig klage. Klagen må inneholde en begrunnelse på hvorfor du mener taksten er feil. Du kan klage på eksempelvis feil i areal, uenig i bruk av skjønn, saksbehandlingsfeil. Du kan lese mer om hvordan taksering foregår i rammer og retningslinjer for taksering, lenke.
Klagefrist på eiendomsskatt er satt til 12. april. Klage kan fremmes hvert år, dersom det ikke er klaget på samme grunnlag tidligere år. Eiendomsskattekontoret skriver innstilling og sender den til behandling i eiendomsskattenemda. Eiendomsskattenemda vurderer klagen. Tas klagen til følge så sendes det ut nytt vedtak om eiendomsskatt. Hvis klagen ikke tas til følge så sendes klagen uten videre opphold til klagenemda.
Eiendomsskattenemden og klagenemden kan vurdere alle sider ved taksten. Resultatet av en klagebehandling kan bli både til fordel og ulempe for klager. Selv om du klager på eiendomsskattetaksten, skal faktura betales ved forfall. Blir taksten endret etter en klage vil dette korrigeres på neste faktura.
I utgangspunktet skal alle krav om eiendomsskatt betales i sin helhet. Eiendomsskatten kan i medhold av eiendomsskattelova § 28 nedsettes eller ettergis etter søknad. Nedsettelse eller ettergivelse kan kun innvilges dersom spesielle grunner gjør at det vil være svært urimelig å kreve søkeren for eiendomsskatt. Dette er strengt vilkår og er bare aktuelt rent unntaksvis. I behandlingen av søknaden foretas det en individuell og konkret vurdering av søkerens behov for nedsettelse eller ettergivelse.
Søknader om ettergivelse behandles av Formannskapet. Selv om søknaden blir godkjent for inneværende år, må det sendes inn en ny søknad hvert år:
Fant du det du lette etter?
Relaterte tjenester/tjenesteområder
Relaterte tjenester/tjenesteområder
Kontakt oss
Hovednummer:
*Av hensyn til personvernet ber vi om at du ikke sender person- eller helseopplysninger via e-post.
Besøksadresse
Rådhuset
Klampavikvegen 1
5300 Kleppestø
Hjelpen vi tilbyr
Vi kan svare på spørsmål om eiendomsskatt. Om du ikke klarer å bruke digitale skjema, ta kontakt så kan vi prøve å hjelpe deg på andre måter.
Copyrights Askoy Kommune 2023