Skip to main content
Sist oppdatert: 04. april 2025
Opprettet dato: 04. april 2025

Glemmer aldri Lost Weekend


Askøyværingen Thomas Lønnheim har turnert verden rundt og spilt for titusenvis av mennesker, men Lost Weekend er fortsatt noe av det største han har opplevd som musiker.   

Bildet viser fire menn samlet rundt et bord med mikrofoner i et podkaststudio. Studioet har vegger dekorert med logoen til podkasten SVEIP. Mikrofonene har fargerike skumhetter (blå, gul, rød og svart), og det er en lydmikser på bordet.
Lost Weekend gikk foran og inspirerte både artister og arrangører. Fra høyre: Thomas Lønnheim, Stig Ryland, Eirik Breivik Minde og Chris Møller.

- Det var ikke bare stemningen på og foran scenen som var bra, men også bak. Lost Weekend var Europas vakreste festival, sier Lønnheim i podkasten SVEIP.

100 000 publikummere

Lønnheim er mest kjent som den energiske og dyktige perkusjonisten i suksessbandet Ralph Myerz & The Jack Herren Band. Det store gjennombruddet kom i 2001, samme år som Lost Weekend ble arrangert for første gang. «Ralphene» ble raskt internasjonale stjerner og har blant annet spilt for nærmere 100 000 publikummere i Frankrike. Lønnheim har spilt på det som finnes av store musikkfestivaler rundt omkring i verden, men rangerer Lost Weekend høyt.
- Roskilde er nok nummer 1, men Lost Weekend kommer like bak.

Rocket på hjemmebane

Trommeslageren fra Ask var bare 12-13 år gammel da han var med å starte en rockeklubb i Grisehuset i Florvåg sammen med blant andre kompisene Stig Narve Brunstad og Fredrik Saroea. Etter å ha spilt med Real Ones en stund, dro Lønnheim videre til «Ralphene». Han spilte med begge disse bandene flere ganger i løpet av de ti årene med Lost Weekend.
- Jeg husker en konsert der vi brukte såpebobler istedenfor pyro som en del av sceneshowet vårt. Det å stå på scenen og se utover havet med såpebobler over hodene til publikum, er faktisk en av mine beste sceneopplevelser.

Over 300 artister på ti år

Den første festivalen i Kollevåg ble gjennomført i pøsende regn, men noe unikt og attraktivt var likevel blitt skapt.
- Ryktene begynte tidlig å gå i det ganske land. Artistene hadde lyst til å komme til Askøy for å spille, og vi fikk henvendelser fra «the best of the best», forteller Chris Møller som satt i bookinggruppen. Alle artistene entret festivalområdet via båt, noe som skapte en helt spesiell opplevelse.
- De kom seilende inn fjorden, forbi campen og inn mot scenen. Stemningen steg, og publikum stod og ventet forventningsfulle. Og da sommermørket senket seg i Kollevågen, lyset kom på og det stod folk på hver haug, da var det ingenting som kunne måle seg med Lost Weekend-magien.

Har satt spor i artistene

Eirik Breivik Minde, som satt i styret for festivalen i mange år, husker også godt den spesielle atmosfæren.
- Det var hjerter i alle kriker og kroker. Det var Woodstock og «peace love and understanding», mimrer Minde. Lønnheim er heller ikke den eneste artisten som har gode minner fra Lost Weekend.
- Jeg har møtt mange artister opp gjennom årene som den dag i dag husker festivalen godt. Da Lost Weekend kom, ble det plutselig kult å spille på Askøy, men det ble også utrolig kult å være fra Askøy.

I podkasten SVEIP får du høre mer om suksessen, men også om skandalene rundt Lost Weekend. Thomas Lønnheim, Chris Møller og Eirik Breivik Minde deler utrolige historier fra backstage. Hør episoden her

Har du fått med deg de andre episodene om Askøyrockens historie?
#1 Da rocken kom til Askøy
#5 Tomboy sin elleville suksess
#9 Grisehuset: Fra rønne til kruttønne 


Journalist:
Stig Ryland

Fant du det du lette etter?