Skip to main content

I de fleste tilfeller vil et ordinært barnehagetilbud være godt nok til å imøtekomme barns individuelle behov. I noen tilfeller kan det være nødvendig med særskilte tilrettelagte tilbud. 

Pedagogiske støttetjenester er en avdeling under Sektor barnehage som tilbyr ulike typer hjelp til barn og barnehager. Avdelingen består av logopeder og spesialpedagoger, der noen også er COS veileder og Marte Meo-terapeut (relasjonsveileder).

Pedagogiske støttetjenester skal følge opp barn med vedtak om spesialpedagogisk hjelp, gi veiledning og støtte til barnehagepersonale og foreldre.

Pedagogiske støttetjenester har også et lavterskeltilbud som barnehagene kan benytte i forhold til enkeltbarn, gruppe, kompetanseheving og systemrettet arbeid. Vi ønsker å være en viktig del av «laget rundt barnet» og styrke kompetansen til personalet i barnehagene, slik at de i økende grad kan ivareta alle barn innenfor det allmennpedagogiske tilbudet.

Lavterskeltilbud

Lavterskeltilbudet innebærer at barnehager får rask og relevant hjelp fra Sektor barnehage ved avdeling Pedagogiske støttetjenester. Dette kan være spørsmål, veiledning og oppfølging som gjelder barns utvikling. Lavterskeltilbudet gis av logopeder og spesialpedagoger.

  • Marte Meo-veiledning (veiledning av personalet i barnehagene i forhold til samspill barn – barn, barn – voksen)
  • Utfordringer med språk og uttale
  • Utfordringer med atferd, konsentrasjon, lek, samspill
  • Kurs for barnehagepersonale i Tegn til tale og bruk av bilder som alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK) i forhold til enkeltbarn og i det almennpedagogiske arbeidet i barnehagen.

Barnehagen fyller ut oppdragsskjema sammen med foresatte, og sender pr. post til Askøy kommune, Klampavikveien 1, 5300 Kleppestø. Oppdragsskjema behandles som sensitiv informasjon og er unntatt offentlighet, og legges inn i kommunens saksarkiv som sak til Pedagogiske støttetjenester.

Spesialpedagogisk hjelp

Barn i barnehagealder har rett til spesialpedagogisk hjelp, dersom de har særlige behov for det etter Barnehageloven § 31. Dette gjelder uavhengig av om de går i barnehage.

Formålet med spesialpedagogisk hjelp er å gi barn tidlig hjelp og støtte i utvikling og læring av for eksempel språklige og sosiale ferdigheter. Spesialpedagogisk hjelp kan gis til barnet individuelt eller i gruppe. Hjelpen skal omfatte tilbud om foreldrerådgivning.

Kommunen skal oppfylle retten til spesialpedagogisk hjelp for barn bosatt i kommunen.

Tilbudet om spesialpedagogisk hjelp er gratis for familien.

Før Sektor barnehage fatter vedtak og det settes i gang spesialpedagogisk hjelp, må foresatte henvise til Pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT) og be om å få en sakkyndig vurdering. PPT gir i den sakkyndige vurderingen en anbefaling om barnet trenger spesialpedagogisk oppfølging, eller om barnet ikke har behov for slik oppfølging. Dersom barnet går i barnehage, bør henvisningen til PPT fylles ut i samarbeid med barnehagen.

Foreldrene har rett til å gjøre seg kjent med innholdet i den sakkyndige vurderingen og uttale seg før det fattes vedtak.

Det kan henvises til PPT for vurdering av spesialpedagogisk hjelp hele året.

Samtykke fra foreldre

Før det blir fattet vedtak om spesialpedagogisk hjelp, skal det innhentes samtykke fra barnets foreldre. Begge foreldrene må skrive under på samtykke.

Pedagogiske støttetjenester sender ut digitalt brev om samtykke der begge foreldre må signere digitalt.

Er det behov for signering på papir, ber en barnehagen om et samtykkeskjema. Det sendes med underskrifter fra begge foreldre til:

Askøy kommune, Klampavikvegen 1, 5300 Kleppestø

Saksgang
  1. Foresatte (ev. i samarbeid med barnehagen) sender en henvisning til Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) med bakgrunn i barnets behov.
  2. PPT vurderer om barnet har behov for spesialpedagogisk hjelp eller ikke.
  3. Pedagogiske støttetjenester fatter deretter enkeltvedtak, som beskriver den spesialpedagogiske hjelpen barnet skal få (etter samtykke fra foresatte). Det skal også fattes vedtak om avslag på spesialpedagogisk hjelp, der PPT i sin sakkyndig vurdering ikke anbefaler spesialpedagogisk hjelp.
Klage
  1. Tildeling av spesialpedagogisk hjelp er et enkeltvedtak etter forvaltningsloven. Foresatte har klagerett på vedtaket. Klagefristen er 3 uker etter mottatt vedtak. Klagen må være skriftlig, og en må kunne begrunne hva en vil ha endret og hvorfor. Klagen sendes til Askøy kommune, Klampavikvegen 1, 5300 Kleppestø.

    Dersom vedtaksmyndighet opprettholder sitt vedtak, blir klagen med tilhørende saksdokumenter videresendt til Statsforvalteren i Vestland for endelig avgjørelse. Du kan ha advokat eller annen fullmektig til å bistå og representere deg i alle trinn i saken. En annen fullmektig kan være hvilken som helst myndig person eller en organisasjon

Individuell tilrettelegging av barnehagetilbudet for barn med nedsatt funksjonsevne

Ifølge Barnehageloven § 37 skal kommunen sikre at barn med nedsatt funksjonsevne får et egnet individuelt tilrettelagt barnehagetilbud. Dette for å sikre barnet likeverdige utviklings- og aktivitetsmuligheter.

Barn som har nedsatt funksjonsevne kan ha behov for en særlig individuell tilrettelegging for å kunne nyttiggjøre seg av barnehagetilbudet. Barnehageloven §37 sier at kommunen har plikt til å sørge for at barnehagene kan gjennomføre dette.

Det mest vanlige er å søke om ekstra bemanning for å sikre individuell tilrettelegging av barnehagetilbudet. Det er også mulig å søke om opplæring av ansatte, innkjøp av spesielle leker eller utstyr, eller andre tiltak. Hva slags tilrettelegging barnet har behov for, må vurderes konkret i hver enkelt sak.

Plikten skal ivareta det enkelte barns særlige behov, og er ikke ment som en generell styrkingsressurs til barnehagen. Kommunen sin plikt til å tilrettelegge gjelder for barn med nedsatt funksjonsevne, og som er bosatt i Askøy kommune.


Fant du det du lette etter?

Det var dumt, kan du hjelpe oss med å forstå hva du var på utkikk etter?

Det var dumt, kan du hjelpe oss med å forstå hva du var på utkikk etter?

Relaterte tjenester/tjenesteområder