De rydder og sager, knekker og snekrer for å gi oss friluftsglede! Dugnadsgjengen for turløypen Askøy på langs fyller ti år i år. - Det er en fantastisk fin gjeng, sier dugnadssjef Jan Arve Solli til podkasten SVEIP.

De møtes hver uke, hele året rundt. Litt regn, vind eller snø stopper ikke en engasjert dugnadsgjeng.
- Av og til har jeg problemer med å stoppe de. Vi møtes hver tirsdag fra kl. 9:30-14:00. Da sier vi god helg til hverandre når vi skilles, ler Jan Arve.
37 kilometer med løype
Dugnadsgjengen for Askøy på langs har mye å passe på. Den 37 kilometer lange løypen fra Kleppestø til Herdla krever mye arbeid. Gjengen på 15-20 personer jobber til sammen 1 700 timer i året. Det tilsvarer en ansatt på fulltid. En av de er tidligere kultursjef Gunnar Brunjulfsen.
- Etter at jeg ble pensjonist har det vært veldig greit å komme seg ut. Jeg har fulgt Jan og gjengen i mange år, og vi hadde en avtale om at da jeg ga meg med å jobbe, skulle jeg melde meg til tjeneste. Det angrer jeg ikke på. Det er givende. En ting er å oppleve de fine tilbakemeldingene fra turgåere, men det er også trivsel å være med i denne gjengen.
God trim i dugnadsarbeid
Noe av det som imponerer mest med dugnadsgjenger i naturen, er at de bærer med seg tunge planker som skal bli til små broer over våte myrer og trapper opp bratte fjellskrenter, såkalte klopper.
- Dette er min trening. Det er gratis trening å gå innover i terrenget, og jeg slipper å gå på treningsstudio, sier Jan Arve og Gunnar nikker.
- Det er ikke få meterne vi går innover og bærer med oss verktøy og planker, og av og til bærer vi for mye inn. Da må det bæres tilbake igjen, men det er sikkert lagt inn i «treningsprogrammet» til Jan Arve, ler Gunnar.
- Kan det bli for mange klopper i naturen? Har dere mange diskusjoner om hvor mye av turstien som skal tilrettelegges?
- Ja, vi er ikke alltid enige, men vi lager disse broene og trappene for at vi skal få flest mulig ut, og da tenker vi ikke på de funksjonsfriske. Vi tenker på de som har noen fysiske plager; de som sliter med ryggen, kneet eller balansen. Jeg har opplevd at det kommer folk og takker meg i hånden for det arbeidet vi har gjort. De sier at de aldri hadde kommet seg ut hvis det ikke hadde vært for trappene og broene. Det er godt å vite at vi legger til rette for de som trenger det. Vi som er friske, kan løpe overalt, og det er nok av stier utenom. Så jeg synes det er viktig at vi har noen løyper på Askøy som er tilrettelagt for flest mulig, slik som Askøy på langs. Og vi gjør det alltid på en skånsom måte for naturen. Vi fikk f.eks. naturvernprisen i 2020 for at vi løfter opp broene over myrene slik at vi tar vare på myrene under, sier Jan Arve.
Gule refleksbrikker
Det ferskeste tiltaket for å tilrettelegge løyper for flere, er små gule refleksbrikker som har blitt montert på trappetrinn og opptrinn til broene.
- Når du går, er det ikke så lett å få øye på disse trinnene, spesielt for de synshemmede. Derfor har vi hatt et samarbeid med dem og prøvd ut ulike måter å merke trinnene på. Vi har prøvd å male og spraye, men vi endte opp med en mye bedre løsning med å skru fast noen reflekser. De er veldig synlige og fungerer også godt når det er mørkt hvis du har med deg en lykt. Det er mange funksjonsfriske også som setter pris på refleksene, forteller lederen for Dugnadsgjengen.
I podkasten SVEIP kan du høre mer om Dugnadsgjengens arbeid og bli bedre kjent med den spektakulære turløypen fra Kleppestø til Herdla. Hvordan dukket ideen opp til å lage en slik løype? Hør episoden her
Følg SVEIP på Spotify, Apple Podcasts, Radio Askøy og Askøy24. På Askøy kommunes nettside finner du også en oversikt over alle episodene som er lagt ut:
https://askoy.kommune.no/podkast