Skip to main content
Sist oppdatert: 29. august 2024

Sjoddien-Strusshamn kultursenter


Kulturformidling, lokaler til lokalt kulturliv, konserter og til private arrangement.

Strusshamn kultursenter tilrettelegger for lokalt og regionalt kulturliv, og tilbyr en rekke ulike lokaler til de fleste typer arrangement.


Kontaktinformasjon og åpningstider

Avdeling: Strusshamn kultursenter


Kontakttelefon: 91 69 28 81


E-postadresse: 


 Leder: Trond Nesmann Berntsen


 Postadresse:Klampavikvegen 1, 5300 Kleppestø


Besøksadresse: 
Lyngneset 2
5302 Strusshamn

https://kart.gulesider.no/m/jmmTv 


 Åpningstider

Kontortid | man-fre.........................09.00-15.00

Museumslaget | utstillingene åpner etter avtale

Husflidslaget | tirsdager.................18.00-20.00

Sjoddien og Strusshamn kultursenter

Strusshamn er en av de mest sentrale, og historisk kjente bygdene på Askøy.
Med sine tradisjoner, og gjennom rehabiliteringen av den industrihistoriske bygningsmassen til kulturbygg, er Strusshamn i dag et kulturområde for Askøysamfunnet og for hele Bergensregionen. Mange frivillige organisasjoner, kunstnere og bedrifter som ivaretar kultur- og håndverkstradisjoner, fremmer i dag Strusshamn som et levende kultur- og håndverksområde.

 


Andelslaget Aktivitetshuset Shoddyen

Andelslaget Aktivitetshuset Shoddyen (etablert i 1996), og da spesielt lagene Askøy museumslag, Askøy kystlag og Askøy husflidlag, har vært drivkraften i arbeidet med rehabiliteringen av de to bygningene Møllehuset og Pakkhuset. Dette arbeidet er gjennomført med idealisme og dugnadsinnsats av organisasjonene og enkeltpersoner. Man har også hatt god økonomiske støtte fra Askøy kommune, Hordaland fylkeskommune og private.

Flyfoto av havnen

Strusshamn kultursenter

Strusshamn kultursenter ble etablert i 2002 som en overbygning for organisasjonene i Strusshamn, fra Løen i nord til Strusshamn kirke i sør, og for å være en samlende enhet overfor brukere og besøkende til området. I januar 2011 overtok Askøy kommune Strusshamn kultursenter og har ansatt en daglig leder for å koordinere arbeidet med samordning av aktiviteter, felles utvikling, markedsføring og profilering av det unike som Strusshamn har å tilby. Med sine mange kvaliteter innen kultur, natur, variert bygningsmasse og historie, imponerer Strusshamn de fleste besøkende, og mange tilreisende ønsker å komme tilbake via landevei eller fra sjøsiden.
Det er viktig for Askøy kommune å legge til rette for at Strusshamn vil framstå som en kulturperle med verdier som vil gjøre godt for både kropp og sjel. I tiden framover vil en fokusere mer på utvikling av kulturaktiviteter, reiseliv og med å tilrettelegge forholdene for leietakere og besøkende til Strusshamn kultursenter. Strusshamn kultursenter er tildelt kr 900 000,- i prosjektmidler fra Hordaland fylkeskommune. Noen av målene i dette prosjektet er å arbeide med kunstnerisk nyskaping, lage møteplasser mellom kunst og publikum og kunstner og publikum, initiere til samarbeid mellom brukere, kommuner og fylket, arbeide med kulturformidling, og arbeide med tiltak som vil styrke Hordaland sin identitet og kystkultur gjennom utvikling og profilering av mangfoldet i Strusshamn kultursenter. Velkommen til å besøke et helt unikt sted på Askøy og i regionen!


Organisasjonen Strusshamn kultursenter

Strusshamn kultursenter ble etablert våren 2002 av de frivillige lagene tilknyttet aktivitetene i og rundt Sjoddien. 1. januar 2011 overtok Askøy kommune ved kulturavdelingen, driften og koordineringen av kulturaktivitetene tilknyttet kommunens bygningsmasse (Sjoddien) i Strusshamn. Brukere og leietakere i Sjoddien er representert i et brukerstyre.

Visjon

Visjon: «Kultur i kontrastenes havn» Strusshamn kultursenters grunnleggende verdier er Kvalitet, samhold og egenart.


Strusshamn kultursenters pulserende liv skal vises gjennom å være:
Levende – Et levende og synlig sted med mangfold, som aktiviserer ulike grupper. Et sted hvor historie blir levende og de ulike kulturmiljøene lever side om side.
Historisk – Et sted hvor historie er mulig å oppleve gjennom sted og bygninger, museumsbesøk, og innhold i kulturtilbud for lag og organisasjoner.
Skapende – Skaperevne og kreativitet skal prege Strusshamn kultursenter i alle ledd. Gode arbeidsforhold og godt samarbeid skal begeistre publikum og besøkende.

Strusshamn kultursenter skal være med å tilrettelegge for det lokale og regionale kulturlivet slik at kultursenteret kan være ledende innen kulturformidling og kulturnæring. – Samordne alle lag og aktiviteter i området med vekt på utvikling, samarbeid og markedsføring av Strusshamn kultursenter som en enhet. – Koordinere og bistå i formidling av kunnskap og opplevelse knyttet til lokal kultur. – Arbeide for å få satt i stand, vedlikeholde, bevare og videreutvikle kommunens bygningsmasse i området.

Utleie av lokaler

Strusshamn kultursenter har i dag gode lokaler for å arrangere konserter, selskap, foredrag, kurs, møter, ulike aktiviteter eller utstillinger.
I Fargeriet er det teknisk utstyr til å arrangere konserter, kurs, konferanser og ulike arrangement med opp til 200 gjester. Det er sitteplass med stoler og bord til 150 mennesker.
Møllesalen passer både til selskap, møter, kurs, foredrag, og til ulike arrangementer. Lokalet er tilrettelagt med PC med internett, projektor og taleanlegg. Det er tilhørende kjøkken og toaletter, og dekketøy til 80+ personer.
Pakkhushallen passer til mindre møter, private arrangement, konfirmasjoner dåps- og navnefester med opp til 50 gjester. Lokalet er tilrettelagt med projektor og lerret og musikkanlegg. Det er kjøkken med dekketøy til 50 personer.

Lokalene har en bygningsmessig sjel og karakter som gjør det trivelig å være i Strusshamn.
Ta kontakt for nærmere detaljer.

Velkommen til oss!

Strusshamn gjestehavn
A 20342
Strusshamn gjestehavn

Gjestehavn

Strusshamn er en stille og lun havn som har hatt en viktig rolle opp igjennom historien.

Askøy kystlag har ansvar for drift og vedlikehold av havnen, og alt arbeid gjøres på dugnad.

I gjestehavnen er det strøm og vann på kaien. Sanitæranlegget sto ferdig høsten 2021, og har dusjer og vaskemaskin tilgjengelig for besøkende båter.

Strusshamn senter ligger en kort spasertur eller sykkeltur fra havnen. Det er busstopp 500 meter fra havnen med bussforbindelse til Bergen 
Buss nr 491 og 490. Se Skyss sine ruter.

Det er mulighet for å fylle diesel i havnen (betaling med kort).

HAVNEAVGIFT betales via appen «Go Marina»:
Kode til wifi fåes ved betaling i appen.

  • Båter tom. 29 fot kr 200,- inkl. strøm
  • Båter 30-39 fot kr 250,- inkl. strøm
  • Båter 40-49 fot kr 300,- inkl. strøm
  • Båter over 50 fot kr 350,- inkl. strøm
  • Toaletter og dusj er gratis
  • VAKTTELEFON: 979 05 957
Historien om Strusshamn og Shoddyfabrikken

Strusshamn

Kva namnet Strusshamn tyder, er språkforskarane våre usamde om. Det har vore skrive på fleire måtar gjennom fleire århundre,- som Stuttzhaffnn, Studzhaffnn, Strudzhaffn, Strudshaufn og i 1723 Strudshafn. Namneforskaren Oluf Rygh meiner at det opprinnelege namnet har vore Stutshofn ” d. e. Studen, Oxen, Navn paa den lille Holme midt i den Bugt, som har givet Gaarden Navn”. Stut og okse er synonyme namn. Fleire stader langs kysten vår er namn knytta til fjellformasjon som Oksnes og Oksebåsen. Gamle kart og diverse annan dokumentasjon fører oss tilbake m.a. til 1599. Då var den dansk-norske kongen Kristian 4. i Strusshamn. Han var her også i 1641.

Funn av marinarkeologisk materiale frå 1600-talet, og fortøyingsringar fleire stader rundt i hamneområdet frå same tid, stadfestar at Strusshamn har vore ei sentral hamn. Godt skjerma for vér og vind, og kort avstand til Bergen, la grunnlaget for gjestgjevarstad, kyrkje og administrasjonsstad for Askøy kommune.

Strusshamn var ein av storgardane på Askøy i lang tid. Det var krongods til Kong Kristian 6. selde til private i 1740. Hovudbruket vart lenge kalla Gørbitzgården etter dei mange eigarane med etternamnet Gørbitz. Eigedommen vart litt etter litt stykka opp og seld. Hovudhuset, som er frå før 1750, er skilt ut og vert i dag kalla Gården.

Sjoddyfabrikken

Lekpredikanten Hans Nielsen Hauge var oppteken med å skaffe arbeid til folk. Mottoet hans var å setje ånd og lekam i arbeid. Han var med å skaffe pengar til å byggje ei mølle i Strusshamn i 1804. Den første industrien vart dermed grunnlagt her – som også vart eit senter for haugianismen på Askøy. Industrimøllene utkonkurrerte bygdemøllene. Arne Johannessen kjøpte Møllehuset i 1909 og etablerte A/S Arne Johannessens Shoddyfabrik. Ca. hundre personar arbeidde her på det meste. Rundt 1960 kom kunstfiberstoffet på marknaden. Det var billegare, meir slitesterkt og førte til at sjoddiproduksjonen i Strusshamn vart nedlagt frå 1987. Avvikling av sjoddiproduksjonen førte til tomme lokale. Frå 1990-åra flytta kulturen inn i nokre av desse lokala takk vere at Askøy kommune leigde ein del av dei for at frivillige lag skulle få ein stad å vere og skape ny aktivitet her. Strusshamn fekk ein ny giv. Museum som viser Askøy i farne tider, ulike arrangement som Forbundet Kysten si landsstemne, Nordatlantiske kulturdagar, Cutty Sark og Tall Ships Races trakk menneske hit både frå inn- og utland.

Området i dag

Frivillige, i samarbeid med Askøy kommune, har utvikla Strusshamn til å bli det som ein i Strategisk næringsplan la opp til: Eit reisemål på Askøy. Fylkeskonservatoren i Hordaland har uttalt at Strusshamn representerer eit viktig kulturmiljø, ikkje berre for Askøy, men for heile fylket. Det har utløyst fylkeskommunale pengar som er sette inn for å ta vare på det spesielle miljøet her og utvikle området til ein viktig møteplass.

I 2009 kjøpte Askøy kommune ein stor del av bygningsmassen som har høyrt til sjoddifabrikken. Det har ført til at Strusshamn kultursenter har fått ein dagleg leiar i full stilling.


Fant du det du lette etter?

Det var dumt, kan du hjelpe oss med å forstå hva du var på utkikk etter?

Det var dumt, kan du hjelpe oss med å forstå hva du var på utkikk etter?