Skip to main content

Formålet er å ivareta natur- og kulturminneverdiene i kulturlandskapet til jordbruket, samt redusere forurensningen fra jordbruket, utover det som blir forventet gjennom vanlig jordbruksdrift.

Et viktig siktemål med ordningen er å få til en mer målrettet innsats med utgangspunkt i lokale behov, utfordringer og målsettinger.

Kommunen utarbeider overordna retningslinjer for prioritering av søknadene (lokale tiltaksstrategier).

Askøy kommunes tiltaksstrategi er en del av handlingsplanen til Landbruksplanen.

Søknadsfrist

Søknadsfristen for å søke SMIL - tilskudd er 15.mars

Hvem kan søke

Foretak der det foregår en tilskuddsberettiget produksjon på landbrukseiendom, og som oppfyller vilkårene i Forskrift om produksjonstilskudd og avløsertilskudd i jordbruket.

Landbrukseiendommen sin eier må gi skriftlig tillatelse til gjennomføring av prosjekt eller tiltak.

Fra 2017 er regelverket endret slik at også eiere som ikke selv driver areal kan søke SMIL-tilskudd dersom det drives en tilskuddsberettiget produksjon på landbrukseiendom.

Før du søker

Hva kan du søke tilskudd til

  • Redusere forurensing
    Til tiltak som reduserer tap eller risiko for tap av næringsstoffer, partikler og andre forurensende utslipp til jord, avrenning til vann eller utslipp til luft fra jordbruksarealer, fôr eller gjødsel. Dette kan for eksempel være utbedring av hydrotekniske anlegg (eldre lukkingsanlegg med mer) og andre tiltak for å reduser forurensingen som for eksempel fangdammer. Det kan også gjelde planteverntiltak.

     
  • Ivareta natur- og kulturminner i jordbrukets kulturlandskap
    Til tiltak som
    • Ivaretar biologisk mangfold med arter og naturtyper som er knyttet til, eller formet av jordbrukets arealbruk og driftsformer. Dette kan for eksempel være rydding og istandsetting av gjengrodd slåttemark, fjerning av fremmede skadelige arter og tiltak for å ivareta pollinerende insekt.
    • Ivaretar kulturminner, kulturmiljøer og viderefører kulturarv (kunnskap, tradisjoner og teknikker). Dette kan for eksempel være istandsetting av verneverdige bygninger eller sikring av andre kulturminner.
    • Ivaretar mulighet for opplevelser, friluftsliv og et variert landskapsbilde. Dette kan for eksempel være tilrettelegging for ferdsel og tiltak for å ivareta gammel kulturmark.
  • Miljøtiltak utover vanlig jordbruksdrift
    Til miljøtiltak som innebærer en ekstra innsats og som det er forbundet særlige kostnader med. Dette kan for eksempel være omlegging til, eller videreføring av, en driftsform som er egnet til å ivareta spesielle miljøverdier.  Å følge lovpålagte miljøkrav regnes som en del av den ordinære jordbruksdriften, og skal ikke prioriteres for SMIL-tilskudd. Alminnelig jordarbeiding knyttet til eksisterende drift, vil i hovedsak ikke være berettiget SMIL-tilskudd.
     
  • Planleggings- og tilretteleggingsprosjekt
    Til prosjekter som retter seg mot organisering og tilrettelegging for å gjennomføre konkrete miljøtiltak. Dette kan for eksempel være å legge forholdene til rette for større helhetlige miljøprosjekter over større områder, for eksempel knyttet til et vassdrag eller ei grend. Slike prosjekter skal lede fram til gode og konkrete kulturlandskaps- og forurensningstiltak.

For mer informasjon om hvilke arealer og hvilke type tiltak som er berettiget tilskudd, prioriteringer, satser m.m. i din kommune, se kommunens retningslinjer for tilskuddet og kommunens utlysning. 

Hvordan søke

Fra og med 2019 skal søknader sendes inn digitalt via Altinn.no

Søkerne har tidligere brukt papirsøknader, men fra nå kan søkerne logge seg inn i Altinn, og sende søknaden her. Det nye systemet skal sørge for rask og sikker søknads- og saksbehandling, til fordel for både søker og saksbehandlere i kommunen. Søkeren kan hente opp veiledning og forklaringer inne i systemet dersom det trengs. Når kommunen har behandlet søknaden sendes svaret og vedtaket til foretakets innboks i Altinn.

Slik gjør du:
1. Gå til siden www.altinn.no på internett
2. Logg deg inn med MinID, BankID eller lignende
3. Velg landbruksforetaket ditt som Aktør
4. Søk opp og velg skjemaet Tilskudd til spesielle miljøtiltak i jordbruket (SMIL)
5. Legg inn informasjon om tiltaket og last opp nødvendige vedlegg (kart er eksempelvis obligatorisk).
6. Søknaden sendes automatisk til kommunen som landbrukseiendommen for tiltaket ligger i.

Du kan gi andre rett til å fylle ut søknadsskjemaet for deg. Det ordnes også inne på altinn.no. Snakk med dem først hvis det er aktuelt.

På  landbruksdirektoratet finner du nyttige tips til utfylling av søknadskjema for SMIL, om hvilke opplysninger og dokumenter det er bra og ha tilgjengelig før du starter å fylle ut søknadskjemaet. Veiledningsvideo for søkere ligger på fagsidene hos Landbruksdirektoratet under panelet Hvordan søke?

-lenke til landbruksdirektoratet

Hva skjer når søknaden kommer inn til kommunen?

Mottak

Når kommunen har mottatt søknaden sjekker de opplysningene du har sendt inn. Hvis de har behov for mer informasjon kan de be om dette. Mangelfulle søknader kan avvises.

Behandling 

Kommunen behandler søknaden og fatter vedtak.

Kommunen vurderer om tiltaket er i tråd med regelverket og formålet med ordningen. I behandlingen henter kommunen inn nødvendig kunnskap om landbruk, natur og kulturminner.     

Prosjektene og tiltakene prioriteres ut fra lokale målsettinger og strategier, som er utarbeidet i dialog med statsforvalteren og næringsorganisasjonene i jordbruket lokalt. For mer informasjon om prioriteringer, satser med mer i din kommune, se kommunens retningslinjer for tilskuddet og kommunens utlysning.

Svar, rapportering og utbetaling

Svar

Du får svar på søknaden i Altinn, eller til Digipost, Det sendes et varsel til kontaktinformasjonen som er oppgitt i søknaden. Du kan forvente svar normalt innen 12 uker etter søknadsfristen. Hvis du får innvilget tilskudd vil det i tilskuddsbrevet stå hvilke vilkår som må oppfylles for å få utbetalt tilskuddet.

Utbetaling og rapportering

Nærmere krav til dokumentasjon og rapportering ved del- og sluttutbetaling er omtalt i tilskuddsbrevet.

For flerårige og større prosjekter kan det være aktuelt å be om utbetaling underveis i prosjektperioden. For ettårige- og mindre prosjekter skal anmodning om utbetaling fortrinnsvis skje etter at prosjektet er avsluttet.

Deler av tilskudd kan utbetales etter hvert som du godtgjør framdrift i gjennomføringen av tiltaket og rapporteringen er godkjent.

Minst 25 prosent av tilskuddet blir holdt tilbake til tiltaket er gjennomført og en sluttrapport og sluttregnskap er godkjent.

Sende rapport 

Hvis du får innvilget tilskudd, skal du sende en rapport om måloppnåelse, og bruken av tilskuddet sammen med utbetalingsanmodningen. Nærmere krav til dokumentasjon og rapportering ved del- og sluttutbetaling er omtalt i tilskuddsbrevet.

Landbruksdirektoratet har laget rapporteringsskjema som er obligatoriske å legge ved den digitale utbetalingsanmodningen for del- og sluttutbetaling:  

Mal for rapporteringsskjema for tilskudd til engangs/- investeringstiltak

Sende utbetalingsanmodning 

Vilkår for å få utbetalt tilskudd må være oppfylt for at utbetalingsanmodningen kan sendes inn. 

Du kan sende utbetalingsanmodningen digitalt via Altinn slik:

  1. Logg deg inn i altinn.no
  2. Velg hvem du skal representere (foretak eller privatperson)
  3. Velg “Alle skjema” og søk fram skjemaet som du skal registrere utbetalingsanmodning for
  4. Velg “Start tjeneste" og eventuelt “Videre”
  5. Klikk på den blå knappen "Registrer utbetalingsanmodning" under søknaden

Brukerveiledning for søker i Altinn - digital utbetalingsanmodning 

Når saksbehandler har behandlet utbetalingsanmodningen din får du tilsendt svarbrevet i Altinn eller Digipost. Det sendes et varsel til kontaktinformasjonen som er oppgitt på søknaden.

Kontroll

Kommunen, statsforvalteren og Landbruksdirektoratet kan kontrollere at vilkårene for utbetaling av tilskuddet er oppfylt, og gjennomføre stedlig kontroll. Du plikter å godta kontroll, gi nødvendige opplysninger og hjelpe til med å gjennomføre kontrollen.

Klage

Du kan klage på vedtaket. Klagen sendes til kommunen. Statsforvalteren vil behandle klagesaken hvis ikke kommunen omgjør vedtaket.

Klagefrist: 3 uker.

Beregnet tid for klagebehandling: 12 uker  

Tilbakebetaling og omgjøring

Tilskuddet kan bli krevd tilbakebetalt eller vedtaket kan bli omgjort hvis det er gjort feil i utbetalingen, ved regelbrudd eller du har gitt feil opplysninger.

Fant du det du lette etter?

Det var dumt, kan du hjelpe oss med å forstå hva du var på utkikk etter?

Det var dumt, kan du hjelpe oss med å forstå hva du var på utkikk etter?