Skip to main content
Sist oppdatert: 18. desember 2024

NAV Økonomi- og gjeldsrådgiving


NAV Økonomisk rådgivning

NAV kan gi deg økonomisk råd og veiledning dersom du trenger det. Tjenesten er gratis. Dersom du får betalingsproblemer, anbefaler vi deg å ta kontakt med en økonomisk rådgiver. Rådgiver har som mål å hjelpe deg slik at du får bedre kontroll over din økonomi.

Trenger du økonomisk rådgiving?
  • Har du mistet oversikten over din økonomi?
  • Har du problemer med å betale regningene dine?
  • Har du problemer med å betale gjelden din?

    Dersom du får betalingsproblem, anbefaler vi deg å ta kontakt med en økonomisk rådgiver.
Hvor kan du få hjelp?

Nav Økonomi- og gjeldsrådgivningstelefon. 

Nav kan gi deg råd om privatøkonomien din. Du kan få enkle råd om hva du selv kan gjøre og hvor du kan henvende deg dersom du trenger hjelp. Telefonnummer til Nav Økonomi- og gjeldsrådgivningstelefon er 55 55 33 39

Møte med økonomisk rådgiver. 
Nav Askøy tilbyr økonomisk rådgiving. Det er ikke et krav at du leverer skriftlig søknad. Du kan kontakte Nav Askøy via Nav kontaktsenter på tlf. 55 55 33 33 og spørre etter en økonomisk rådgiver, eller ringe direkte til økonomisk rådgiver på tlf. 413 95 847. 

Du kan også velge å fylle ut papirskjemaet under. Papirskjemaet kan leveres direkte til Nav Askøy (postkassen til Nav Askøy står utenfor vårt mottak i underetasjen på Kleppestø senter i tidsrommet 09.00 - 15.00 hver dag).  

Papirskjema for søknad om økonomisk rådgivning

Hva kan du få hjelp med?

Du kan få enkelttime eller jevnlig oppfølging fra økonomisk rådgiver i Nav Askøy.

Du kan for eksempel få hjelp med å:

  • Skaffe oversikt over inntekter og utgifter
  • Skaffe oversikt over gjelden din
  • Lage budsjett
  • Lage nedbetalingsplan
  • Lage forslag til avtaler med dine kreditorer
  • Råd og veiledning om søknad om utsettelse av betaling
  • Informasjon om gjeldsordning og hjelp til å søke
  • Ta kontakt med aktuelle kreditorer
  • Ta kontakt med namsmannen

Dersom Nav Askøy selv ikke har kompetanse til å hjelpe deg, vil vi informere deg om hvor du kan henvende deg for å få hjelp. Les gjerne mer om økonomisk rådgiving hos Nav.


Hva kan du selv gjøre om du opplever at du holder på å miste - eller har mistet - kontroll over egen økonomi?

Nav Askøy har laget en veiledning som kan være en hjelp på veien til igjen å ta styring over egen økonomi.

Skaff deg oversikt over dine inntekter og utgifter

Det første du må gjøre er å skaffe deg en oversikt over dine inntekter og utgifter. Sett opp et budsjett. Budsjett er en plan for kommende inntekter og utgifter.

Bruk budsjettskjema for å systematisere opplysningene. Budsjettskjema finner du på denne [lenke til månedsbudsjett].

Et tips er å logge deg inn på inkassoregisteret.com. Der får du oversikt over de fleste av dine inkassosaker. Inkassoregisteret samler inn opplysninger fra de største inkassoselskapene om hvor mye du skylder.

I inkassoregisteret kan du også innhente opplysninger fra gjeldsregisteret slik at du også får oversikt over dine kredittkort og forbrukslån. For å få opplysninger om offentlig gjeld må du ta kontakt med Skatteetaten, Statens Innkrevingssentral og Innkrevingssentralen for bidrag og feilutbetalingskrav.

De fleste inkassoselskap har nettsider som du kan logge deg inn og få oversikt over dine saker hos det enkelte inkassoselskapet. Der kan du også komme med forslag til nedbetalingsavtale.

For å få oversikt over dine gjeldsposter kan du bruke oversiktsskjemaet og føre inn regninger til betaling og annen gjeld. Oversiktsskjema over regninger til betaling finner du på denne [lenke til gjeldsoversikt].

Økonomirådstelefonen kan veilede deg

Det er viktig å ta tak i økonomiske problem raskt. Økonomirådstelefonen kan gi deg råd og veiledning om hva du kan gjøre med dine økonomiske problemer.
Ring oss på 55 55 33 39

Rådgiverne på Navs økonomirådstelefon driver ikke med saksbehandling, men gir deg enkle råd om hva du kan gjøre selv for å løse opp i situasjonen. Dersom du trenger mer hjelp med dine økonomiske problemer forteller rådgiverne deg hvor du kan be om mer hjelp.

Du kan være anonym som innringer om du ønsker det. Tjenesten er gratis fra telefon med mobilabonnement. Bruker du mobiltelefon og har kontantkort vil rådgiverne tilby å ringe deg tilbake.

For mer informasjon kan du se Nav sine nettsider.

Ta kontakt med kreditorene dine

For å få opplysninger om gjelden din og for eventuelt søke om betalingsutsettelse kan du ta kontakt med kreditorene dine enten på telefon, nettside, e-post eller brev. Du kan også logge inn på Inkassoregisteret.com. Her vil du ikke finne opplysninger om pantegjeld eller offentlig gjeld (f. eks. skyldig skatt, studielån, bidragsgjeld m.m.).

Sett opp oversikt over gjelden din [lenke til gjeldsoversikt].

Bruk [lenke til forespørsel om gjeld] for saldoforespørsel.

Søknad om betalingsutsetting

Når du har fått oversikt over gjelden din og budsjettet med korrekte livsoppholdssatser, viser at du ikke har økonomiske midler til å betale den, kan du søke om betalingsutsettelse. Du kan finne riktig livsoppholdssats for husstanden din på denne lenken.

Når du har funnet riktig livsoppholdssats for din husstand, trekker du fra godkjente boutgifter pr. måned (husleie, boliglån, kommunale avgifter, boligforsikring, BIR), utgifter til barnehage/SFO og livsoppholdssatsen for din husstand fra din inntekt etter skatt. Overskuddet skal benyttes til å betale gjeld. Dersom utregningen viser at du ikke har tilstrekkelig med økonomiske midler til å betale ned på gjelden, kan du søke om betalingsutsettelse. Se brevmal til søknad om betalingsutsettelse.

Det er viktig at du får med alle opplysninger om familiesituasjon, sivilstatus, antall familiemedlemmer og alder på barna. Videre er det viktig at du begrunner søknaden og legger ved dokumentasjon på dine inntekter og utgifter. Opplys om forhold som kan ha innvirkning på din økonomiske situasjon, f. eks. sykdom, medisinsk behandling m.m.

Husk at alle forhold som du forteller om må kunne dokumenteres.

Har du for lav inntekt til å betale ned på gjeld, vil kreditorene ofte gi deg betalingsutsettelse. De vil trolig kreve at du skriver under et gjeldsbrev på det skyldige beløpet. Dette blir gjort for å sikre at gjelden ikke skal bli foreldet.

Stopp/reduksjon av påleggs-/utleggstrekk i inntekt

Påleggs- eller utleggstrekk kan bli tatt i inntekten din, jf. dekningsloven. Det vil si at de du skylder penger kan legge inn trekk i inntekten din, for å få tilbakebetalt det du skylder. De instansene som kan legge inn trekk er:

  • Innkrevingssentralen for bidrag og tilbakebetalingskrav (tidligere Nav Innkreving) (krever inn bidragsgjeld, feilutbetalte trygdeytelser etc.)
  • Statens Innkrevingssentral (krever inn bøter, erstatningskrav, studielån etc.)
  • Skatteetaten (krever inn ubetalt skatt, moms etc.)
  • Namsmannen (krever inn inkassokrav)

Om du har fått trekk i inntekten din er det viktig å lage et budsjett med inntekter og boutgifter. Dersom budsjettet viser at trekket kan være feil, kan du klage. Budsjettet må du sender inn sammen med klagen din. (budsjettskjema)

En klage kan du sende inn på nettsidene til instansene som har nedlagt trekket.

En oversikt over gjeldende livsoppholdssatser og satser for samvær finner du i artikkelen om livsoppholdssatser. Ifølge dekningsloven skal du ha penger til nødvendig livsopphold (både for deg selv og personer du har forsørgeransvar for) og rimelige boutgifter.

Om det du får utbetalt, med fratrekk av husleie/boliglån, er lavere enn de gjeldende livsoppholdssatsene kan du søke om å få redusert/stoppet trekket. Det er viktig at du legger ved dokumentasjon på inntekter, boutgifter i tillegg til eventuelt forsørgeransvar eller samvær med barn og andre nødvendige livsoppholdsutgifter (behov for bil, høye utgifter til fast medisin, behandling etc.).

Namsmannen:

For å søke om endring av trekk ilagt av Namsmannen kan du logge deg inn med bank-id på politiet.no. Logg inn på «mine saker». Når du er logget inn finner du saker under fanen «Arkiv». Velg deretter «Vis sak» for å komme til klageskjemaet.

Dersom du har spørsmål angående trekket kan du kontakte Namsfogden i Bergen (som også har sakene fra Askøy) på tlf. 55 21 84 00.

Skatteetaten:

For å søke om endring av trekk ilagt av Skatteetaten kan du logge deg inn med bank-id på skatteetaten.no. Bruk skjema «søknadsskjema for endring eller stans av utleggstrekk» (skjema RF-1526). Dersom du har spørsmål angående trekket kan du kontakte Skatteetaten på tlf. 22 07 70 00.

Statens innkrevingssentral:

For å søke om endring av trekk ilagt av Statens innkrevingssentral kan du logge deg inn med bank-id på sismo.no. Dersom du har spørsmål angående trekket kan du kontakte Statens Innkrevingssentral på tlf. 75 14 90 00.

Innkrevingssentralen for bidrag og tilbakebetalingskrav:

For å søke om endring av trekk ilagt av Innkrevingssentralen for bidrag og tilbakebetalingskrav (tidligere Nav Innkreving) kan du logge deg inn med bank-id på altinn.no. Bruk da skjema 1370. Du finner skjemaet ved å trykke på «nytt skjema» og i søkefeltet skriver du: 1370. Du kan få hjelp til utfylling av skjema på tlf. 21 05 11 00.

Du finner informasjon om barnebidrag, skjema og mer informasjon på www.nav.no.

Opphør av trekk fra bankkonto

Dersom banken har gjennomført et trekk fra kontoen din som følge av overtrekk eller mislighold og gjenstående beløp på konto ikke er nok til å dekke utgifter til husleie og livsopphold, livsoppholdssatser, kan du i tråd med i dekningsloven § 2-5, søke om å få tilbakeført beløpet på konto.

Ta kontakt med banken din for å få avklart om pengene kan tilbakeføres.

To-konto-system i banken

Det er viktig at du har oversikt over dine inntekter og utgifter. Du bør hver måned sette av penger på en egen konto til faste utgifter, også til utgifter med forfall kvartalsvis eller halvårlig.

Eksempel på dette kan være utgifter til strøm, kommunale avgifter, forsikring etc. Videre bør du også sette av til uventede utgifter.

De fleste kreditorer tilbyr for eksempel månedlig betaling gjennom autogiro.

Flere nettsider med relevant informasjon
Gjeldsordning

Hvis du har store problemer med gjeld, kan en gjeldsordning gi deg mulighet til å få kontroll over økonomien igjen, dersom du oppfyller vilkårene til en slik løsning. Det er namsmannen som tar beslutningen på om du oppfyller vilkårene for gjeldsordning.

Les mer om gjeldsordning på politiet.no

Se også vår

.

Gjeldsrådgivning i Nav

Dersom disse selvhjelpsrådene eller råd og veiledning gitt fra Nav sin økonomirådstelefon ikke har gitt tilstrekkelig hjelp, kan du ta kontakt med Nav Askøy for samtale med økonomisk rådgiver. I noen perioder kan det være ventetid på timeavtale.

Nedenfor finner du en oversikt som viser hvilke forventninger du skal ha til den økonomiske rådgivningstjenesten, samt forventninger til deg som bruker av tjenesten.

Økonomisk rådgiver:

  • gir råd og veiledning rundt din økonomiske situasjon
  • tar ikke over noe ansvar for økonomiske forhold for deg som søker hjelp
  • skal opptre nøytralt mellom deg og kreditorene, og behandle alle kreditorene likt
  • gir praktisk bistand til forhandlinger med dine kreditorer om det er grunnlag for det
  • må henvise deg til andre instanser om det ikke kan gis bistand på Nav
  • forholder seg ikke til søknader om økonomisk sosialhjelp

Du må:

  • gi opplysninger om inntekter, utgifter, formue og gjeld
  • oppgi opplysninger om endringer i økonomiske forhold som nevnt over
  • godta at tjenesten avsluttes dersom du ikke medvirker, eller gir gale opplysninger
  • aksepterer at økonomisk rådgiver ikke tar over noe ansvar for dine økonomiske forhold

Økonomi- og gjeldsrådgiving er en vedtakspliktig tjeneste. Det vil si at du må søke om tjenesten. Det er ikke et krav at du leverer skriftlig søknad. Du kan kontakte Nav Askøy via Nav kontaktsenter på tlf. 55 55 33 33 og spørre etter økonomisk rådgiver, eller ringe direkte til økonomisk rådgiver på tlf. 413 95 847.

Du kan også velge å fylle ut papirskjemaet under. Papirskjemaet kan leveres direkte til Nav Askøy (postkassen til Nav Askøy står utenfor vårt mottak i underetasjen på Kleppestø senter i tidsrommet 09.00 - 15.00 hver dag).

Papirskjema for søknad om økonomisk rådgivning finner du her:


Fant du det du lette etter?

Relaterte tjenester/tjenesteområder