Vi har siden i går ettermiddag fått sju nye med påvist smitte.

Det er kjent smittevei på alle, flere er smittet i husstanden. Smittesporing er avsluttet.

- Nå går vi inn i helgen, og jeg vil bare minne alle på å huske på smittevernsreglene og anbefalingene. Hold avstand, bruk munnbind om du ikke klarer å holde meteren, og jo færre nærkontakter du har, jo bedre, sier ordfører Siv Høgtun.

Totalt antall smittet siden mars 2020 på Askøy: 541

Begynner å vaksinere med Moderna

Vi får fremover tildelt to forskjellige typer vaksiner, Pfizer og Moderna. Dette er første gangen vi får tildelt doser fra Moderna.

Vi får tildelt både Pfizer og Moderna fra uke 34, Vi får 1506 doser Pfizer og 4000 doser med Moderna. Det er Folkehelseinstituttet (FHI) som styrer hvilke typer vaksiner vi får, og hvor mange av hver.

Samme teknologi

Begge vaksiner er såkalte mRNA-vaksiner, og baserer seg på den samme teknologien. De er svært like i hvordan de er bygget opp og fungerer. De vurderes som likeverdige og FHI anbefaler å kombinere de to vaksinene der dette er praktisk for å gjennomføre vaksinasjonsprogrammet.

Slik kombinasjon av koronavaksiner brukes i en rekke land, blant annet i Canada og Storbritannia. Det er et fullgodt alternativ å få en dose av hver av disse mRNA-vaksinene.

Det forventes minst like god beskyttelse av vaksinene gitt i kombinasjon, som når begge doser gis med samme type vaksine.

Nyere forskning viser at Moderna gir noe bedre beskyttelse mot Delta-varianten av viruset enn Pfizer.

Blanding eller samme type?

Når du vaksineres, får du to doser med et visst antall ukers mellomrom. Du vil enten få begge stikk med samme type vaksine, eller en av hver type.

Det vil ikke være anledning til å velge selv hvilken type vaksine du får. Grunnen til dette er at det vil være vanskelig å få til i praksis, vil øke risiko for feil og kan medføre at verdifulle doser ikke vil kunne benyttes.

Tidligere dose 2

Denne ekstra tildelingen av vaksinedoser gjør at innbyggerne vil få tilbud om sin dose to opptil 4 uker tidligere enn planlagt. Det blir sendt ut ny innkalling på sms. Etter anbefalinger fra FHI vil de som har ventet lengst på dose 2 bli kalt inn først. Det vil bli sendt ut innkallinger i løpet av uke 33.

Spørsmål fra media

Ordfører Siv Høgtun

Telefon: (+47) 481 95 342

Mer informasjon om Askøy kommunes tiltak mot korona:

Alle statusartikler om korona fra Askøy kommune

Informasjon om korona for deg som bor på Askøy