Forskrift om folkevalgtes rett til utgiftsdekning, godtgjøring og velferdsgoder, Askøy kommune, Vestland

DatoFOR-2022-05-19-1315
Ikrafttredelse19.05.2022
Gjelder forAskøy kommune, Vestland
HjemmelLOV-2018-06-22-83-§8-3, LOV-2018-06-22-83-§8-4, LOV-2018-06-22-83-§8-5, LOV-2018-06-22-83-§8-6, LOV-2018-06-22-83-§8-7, LOV-2018-06-22-83-§8-8, LOV-2018-06-22-83-§8-9, LOV-2018-06-22-83-§8-10
Kunngjort07.07.2022   kl. 14.30

Hjemmel: Fastsatt av Askøy kommunestyre 19. mai 2022 med hjemmel i lov 22. juni 2018 nr. 83 om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven) § 8-3, § 8-4, § 8-5, § 8-6, § 8-7, § 8-8, § 8-9 og § 8-10.

§ 1.Formål

Forskriften skal legge til rette for bred rekruttering til tillitsverv som folkevalgt i Askøy kommune gjennom økonomiske ordninger som sikrer utgiftsdekning, godtgjøring og andre velferdsgoder som følge av vervet.

§ 2.Virkeområde

Forskriften gjelder for representanter med tillitsverv som folkevalgt i Askøy kommune.

§ 3.Rett til dekning av utgifter og økonomisk tap

Representant som har et tillitsverv som folkevalgt i Askøy kommune, har krav på

a.skyss-, kost- og overnattingsgodtgjøring for reiser i forbindelse med vervet
b.dekning av utgifter som følge av vervet, også utgifter til andre for å utføre nødvendige arbeidsoppgaver, barnepass og andre omsorgsoppgaver man i forbindelse med utførelsen av vervet ikke selv kan utføre
c.erstatning for tapt inntekt som følge av vervet.

§ 3a.Godtgjøring for skyss, kost og overnatting

Godtgjøring for skyss, kost og overnatting i forbindelse med kommunale oppdrag og gjøremål som naturlig følger av vervet gis normalt etter regler og satser i reiseregulativet som gjelder for ansatte i Askøy kommune. Det gis likevel ikke særskilt reisegodtgjørelse i forbindelse med møter og befaringer som det gis møtegodtgjørelse for, og som finner sted i Askøy, da slike reiseutgifter (herunder parkeringsutgifter) er inkludert i møtegodtgjørelsen.

Dersom den folkevalgte på grunn av utdanning, verneplikt eller jobb oppholder seg et annet sted enn hjemstedet, dekkes ekstra reiseutgifter til og fra det stedet en oppholder seg.

Ved utenlandsreiser legges bestemmelsene i statens reiseregulativ for utenlandsreiser til grunn så langt de passer. Reiseregulativets bestemmelser om kompensasjonstillegg og administrativ forpleining gjelder ikke for utenlandsreiser.

Bestemmelsen gjelder også for frikjøpte representanter med tillitsverv som folkevalgt i Askøy kommune.

Representanter må selv kreve godtgjøring etter denne bestemmelsen.

§ 3b.Dekning av utgifter som følge av vervet

Dekning av utgifter som følge av vervet etter § 3 første ledd bokstav b dekkes med inntil kr 800 for dokumenterte utgifter per dag.

Bestemmelsen gjelder også for representanter med tillitsverv som folkevalgt i Askøy kommune som ikke er i et arbeidsforhold/mottar omsorgslønn.

Representanter uten fast lønnet arbeid, f.eks. pensjonister, hjemmeværende, studenter og freelancere, kan kreve erstatning for ikke-dokumenterte tap. Det er en forutsetning at det oppgis hva tapet refererer seg til. Tapet bekreftes ved underskrift fra den som fremsetter kravet.

Omsorgsutgifter (tilsyn av barn, syke og eldre) dekkes med inntil kr 400 per møte for ikke-dokumenterte utgifter.

§ 3c.Erstatning for tapt inntekt

Erstatning for tapt inntekt etter § 3 første ledd bokstav c dekkes med inntil kr 3000 per dag for dokumenterte tap og inntil kr 1000 per dag for ikke-dokumenterte tap.

Bestemmelsen gjelder både for arbeidstakere og selvstendig næringsdrivende.

Askøy kommune dekker dokumentert krav på tapt arbeidsfortjeneste for representanter som etter oppsatt turnus har nattevakt forut for møter i hovedutvalgene eller formannskapet. Det er en forutsetning at møtene tar til før kl. 11.30.

Askøy kommune dekker dokumentert krav på tapt arbeidsfortjeneste for representanter som etter oppsatt turnus har vakt natten direkte etter et kommunestyremøte.

§ 4.Godtgjørelse

Representanter med tillitsverv som folkevalgt i Askøy kommune, har krav på godtgjørelse for sitt arbeid etter satser som følger av forskriftens § 10.

§ 5.Ordfører

Ordførerens godtgjørelse er lik den til enhver tid gjeldende godtgjørelse for stortingsrepresentanter med fradrag for diett-del. Forutsatt at kommunestyret ikke bestemmer noe annet følger godtgjørelsen satsreguleringen for stortingsrepresentanter. Ordfører gis en godtgjørelsesandel på 100 %.

§ 6.Varaordfører

Varaordfører gis en godtgjørelse tilsvarende 50 % av ordførers godtgjørelse. Godtgjørelsen inkluderer alt som hører til vervet som varaordfører, herunder møtevirksomhet i alle folkevalgte organer, styreverv i heleide kommunale selskap samt tapt arbeidsfortjeneste.

§ 7.Politiske grupperinger/kommunestyregruppene

Hvert parti/hver liste får et grunnbeløp på kr 3 300 samt kr 1 200 per kommunestyrerepresentant fra partiet/listen. Tilskuddet beregnes basert på valgresultatet. Ved utmeldelser/overgang til annet parti/liste forblir dette uendret.

De politiske gruppene/kommunestyregruppene gis 1 % av ordføreres godtgjørelse per representant.

§ 8.Saksordfører

Saksordfører gis en godtgjørelse tilsvarende 3 % av ordførers godtgjørelse fra valg av saksordfører til kommunestyret har fattet endelig vedtak.

§ 9.Møtegodtgjørelse for adhoc og arbeidsgrupper

For folkevalgte representanter fra Askøy kommune til andre verv, for eksempel utenfor kommunen, utbetales etter krav kr 700 per møte. Godtgjøringen forutsetter at oppgaven ikke kan knyttes til verv med fast frikjøp, eller at det ikke utbetales annen godtgjørelse.

§ 10.Møtegodtgjørelse for folkevalgte representanter

I tabellen under står godtgjørelsen enten i prosent eller i kroner. Prosentsatsen angir andel av ordførers godtgjørelse. Kronebeløpet angir godtgjørelse per møte som representanten deltar på, med mindre annet er presisert i tabellen.

Utvalg, råd eller nemnd RolleGodtgjørelseMerknad
KommunestyretLederse ordfører.
Nestlederse varaordfører.
Medlem1 %av ordførers godtgjørelse.
Varakr 1000per hele møter. Kr 500 for deler av møtet.
FormannskapetLederse ordfører.
Nestlederse varaordfører.
Medlem10 %av ordførers godtgjørelse.
Varakr 1000per hele møter. Kr 500 for deler av møtet.
AdministrasjonsutvalgLederse ordfører.
Nestlederse varaordfører.
MedlemIngen godtgjørelse.
VaraIngen godtgjørelse.
Gruppeleder/gruppelederfunksjon10 % (+2 %)som gis til gruppeleder.​*
HovedutvalgLeder40 %av ordførers godtgjørelse.
Nestleder20 %av ordførers godtgjørelse.
Medlem10 %av ordførers godtgjørelse.
Varakr 1000per hele møter. Kr 500 for deler av møtet.
KontrollutvalgLeder10 %av ordførers godtgjørelse.
Nestleder8 %av ordførers godtgjørelse.
Medlem8 %av ordførers godtgjørelse.
Varakr 1000per hele møter. Kr 500 for deler av møtet.
StemmestyrerLederkr 2500per dag. For halv dag halv godtgjørelse.
Nestlederkr 2500per dag. For halv dag halv godtgjørelse.
Medlemkr 2000per dag. For halv dag halv godtgjørelse.
Varakr 2000per dag. For halv dag halv godtgjørelse.
Andre utvalg, nemnder og rådLederkr 1500per møte.
Nestlederkr 1000per møte.
Medlemkr 1000per møte.
Varakr 1000per hele møte. Kr 500 for deler av møte.

Nestleder som fungerer som leder i et møte tilstås leders godtgjørelse når denne er et kronebeløp. Nestleder i hovedutvalg og kontrollutvalget tilstås godtgjørelse som leder hvis fungeringsperioden overstiger 3 måneder.

*Partier/lister med inntil 6 representanter i kommunestyret gis mulighet for godtgjørelse tilsvarende 10 % av ordførers godtgjørelse. Utover 6 representanter gis det 2 % av ordførerens godtgjørelse per representant i tillegg.

§ 11.Godtgjørelse ved frikjøp

Mulighet til frikjøp gjelder for ordføreren i opptil 100 % stilling, varaordføreren i opptil 50 % stilling, og lederne av hovedutvalg i opptil 40 % stilling.

Representanter som frikjøpes fra ordinært arbeid mottar godtgjørelse og dekning av utgifter i samsvar med forskriftens § 3 a, § 5, § 6 og § 10.

Ettersom verv som folkevalgt anses som et personlig valg vil en utmeldelse i løpet av perioden ikke påvirke den til enhver tid gjeldende godtgjørelse/frikjøp forutsatt at vervet fortsatt ivaretas.

Frikjøp betyr permisjon fra stilling og gjelder folkevalgt som helt eller delvis tar seg fri fra ordinært arbeid for å være folkevalgt.

Ordningen er ikke å betrakte som et ansettelsesforhold i henhold til arbeidsmiljøloven.

Den som frikjøpes må selv klarere nødvendig permisjon fra hovedarbeidsgiver. Dersom en omfattes av tjenestepensjonsordning, er det en fordel at nåværende pensjonsordning beholdes og at hovedarbeidsgiver eventuelt sender refusjonskrav for den del av pensjonspremien som tilsvarer tilstått permisjon.

§ 12.Fravær

Fravær fra møter i utvalg med fast godtgjørelse (kommunestyret, formannskapet, hovedutvalg og kontrollutvalget), ut over ¼ av de faste møtene, fører til forholdsmessig reduksjon i årsgodtgjørelsen. Eksempelvis gir fravær fra halvparten av møtene ½ godtgjørelse. Avregningsperioden er oktober–oktober. Eventuelle trekk i godtgjørelse skjer som hovedregel i november.

Avkortning etter 25 %-regelen gjennomføres selv om det er tale om gyldig fravær på grunn av offentlig verv utenfor Askøy kommune. Unntak fra 25 %-regelen gis kun ved dokumentert sykemelding for periode inntil 12 måneder, eller etter søknad som avgjøres av ordfører.

§ 13.Ettergodtgjøring

Folkevalgte som har tillitsvervet som sin hovedbeskjeftigelse har etter søknad rett til ettergodtgjøring i inntil 3 måneder når de fratrer vervet, jf. kommuneloven § 8-6.

Kriteriet hovedbeskjeftigelse er oppfylt for folkevalgte med frikjøp i minst 50 % stilling. Kriteriet er også oppfylt for folkevalgte som er frikjøpt i minst 40 % stilling og som kombinert med andre verv som godtgjøres etter denne forskriften kommer opp i en stillingsprosent på minst 50 %.

Søknad om ettergodtgjøring avgjøres av formannskapet.

Retten til ettergodtgjøring bortfaller når vedkommende trer inn i ordinært arbeid. Ettergodtgjøringen skal avkortes krone for krone mot annen inntekt. Det samme gjelder for ordinær inntekt som den folkevalgte frivillig avstår fra, jf. reglene i kommuneloven § 8-6 andre og tredje ledd.

Pensjonsinntekter etter folketrygdloven kapittel 19 og 20 skal ikke anses som inntekt etter kommunelovens § 8-6, andre ledd.

§ 14.Pensjonsordning

Ordfører, varaordfører og utvalgslederne som er frikjøpt i henholdsvis 100 %, 50 % og 40 % stilling har rett til pensjon i tråd med kommunens pensjonsordning for folkevalgte, jf. reglene i kommunelovens § 8-7.

Folkevalgte i Askøy kommune som nevnt i § 14, 1. ledd skal opptjene tjenestepensjon, og meldes inn i kommunens alminnelige pensjonsordning, tilsvarende som for kommunalt ansatte.

Innmelding skjer i henhold til frikjøpsprosenten og dokumentasjon på redusert opptjening i ordinært arbeidsforhold. Pensjonsrettighetene begrenses oppad til 100 % (sum verv + stilling).

Medlemskap i Statens Pensjonskasse eller KLP opprettholdes i den grad pensjonskassens regelverk åpner for dette.

§ 15.Rett til sykepenger

Folkevalgte med tillitsvervet som sin hovedbeskjeftigelse, jf. § 13, har samme krav på sykepenger som ansatte i kommunen, jf. kommuneloven § 8-8.

Kommunen skal betale sykepenger tilsvarende full godtgjøring i arbeidsgiverperioden fra den første til den sekstende sykedagen, jf. folketrygdloven § 8-19.

Den folkevalgte søker selv NAV om sykepenger. Har den folkevalgte krav på godtgjøring utover seks ganger grunnbeløpet, jf. folketrygdloven § 8-10 andre ledd, skal kommunen betale forskjellen mellom det den folkevalgte har krav på å få utbetalt i sykepenger fra folketrygden og det den folkevalgte ville fått i godtgjøring i den samme perioden.

§ 16.Rettigheter ved yrkesskade

Folkevalgte med tillitsvervet som sin hovedbeskjeftigelse, jf. § 13, skal meldes inn i kommunens yrkesskadeforsikring og eventuelle andre tilleggsforsikringer som gir ansatte i kommunen rett til ytelser ved yrkesskade, jf. kommuneloven § 8-9.

§ 17.Permisjoner

Folkevalgte med tillitsvervet som sin hovedbeskjeftigelse, jf. § 13, kan etter søknad få permisjon i samsvar med arbeidsmiljøloven § 12-1 til § 12-10, § 12-12 og § 12-15, jf. kommuneloven § 8-10.

Søknad om permisjon avgjøres av formannskapet.

Under permisjonen beholder de folkevalgte godtgjøringen i inntil to uker, med mindre de gir avkall på den. Under svangerskapspermisjon, omsorgspermisjon, fødselspermisjon, foreldrepermisjon og ved barns og barnepassers sykdom har den folkevalgte rett til å beholde godtgjøringen etter samme regler som gjelder for tilsvarende permisjoner for ansatte i kommunen.

Den folkevalgte søker selv NAV om ytelser tilknyttet permisjoner i henhold til arbeidsmiljølovens kapittel 12. Har den folkevalgte krav på godtgjøring utover seks ganger grunnbeløpet, jf. folketrygdloven § 8-10 andre ledd, skal kommunen betale forskjellen mellom det den folkevalgte har krav på å få utbetalt i sykepenger fra folketrygden og det den folkevalgte ville fått i godtgjøring i den samme perioden.

§ 18.Utbetaling

Faste godtgjørelser til representanter med tillitsverv som folkevalgt i Askøy kommune utbetales som hovedregel som en fast månedlig sum.

Tapt arbeidsfortjeneste, variable godtgjørelser og krav om dekning av utgifter utbetales som hovedregel i påfølgende måned etter at kravet er fremsatt og dokumentasjon er innlevert. Frist for innlevering av krav er 3 måneder.

§ 19.Tolking

Fortolkningsspørsmål om folkevalgte representanters arbeidsvilkår og forståelsen av bestemmelsene i denne forskriften behandles av ordføreren i samråd med leder for administrative tjenester. Ved tvil om bestemmelser i forskriften kan sak fremmes for avgjørelse i formannskapet.

§ 20.Ikrafttredelse

Forskriften trer i kraft fra vedtaksdato.