Veteran Andreas Waardal, ordfører Siv Høgtun og veteran Torstein Olsen

Nå skal de gå med vester og minne folk på å holde avstand.

- Veteranene på Askøy var tidlig ute med å melde seg "til tjeneste". De lurte på om det er noe de kan gjøre for å hjelpe. Det er fantastisk. Og de syns forslaget om å hjelpe oss med å minne folk på å holde avstand var en god idé, roser ordfører Siv Høgtun.

Godt å stille opp

Veteranene på Askøy har oppfordret sine medlemmer til å melde seg for å gå vakt, via sin egen Facebook-gruppe.

- Vi skal gå rundt på steder der folk samles, med vester med påskrift HOLD AVSTAND. Vi går to og to sammen, selvsagt med god avstand, sier veteran Torstein Olsen med et smil.

- Vi skal ikke være noe politi. Dersom vi observerer ansamlinger, så tar vi høflig kontakt og minner om prinsippet om maks fem personer, og at man holder minst en meter avstand. Og det er også det som står på vestene våre, sier Andreas Waardal, og peker på ryggen.

Som tidligere soldater vet de godt hvordan det er å ha brakkesyke.

- Det er veldig forståelig at folk vil ut og sosialisere seg. Men det er viktig å tenke seg om og følge rådene fra myndighetene, påpeker Waardal.

I helgen skal veteranene gå rundt og be folk holde avstand rundt Singlingavannet og på Herdla. To steder som tiltrekker seg mye turfolk.

Bruk finværet

Ordføreren oppfordrer askøyværinger til å komme seg ut i finværet i helga. Men som Waardal, så understreker hun rådene om smitteverntiltak:

- Det er viktig å få frisk luft og holde seg i bevegelse. Vi er mye inne nå, og om man tar forholdsregler, så er det godt å komme seg ut.

Stenger ikke kommunale anlegg

Askøy har ikke stengt noen av sine kommunale anlegg. Det er lov å drive aktivitet - så lenge smittevernrådene følges.

- Myndighetenes smittevernråd skal følges. Det er fotballklubber som har spurt om de kan lage egne vaktordninger - at det er voksne tilstede - som ønsker å hjelpe til med at reglene overholdes. Jeg vil oppfordre foresatte til å snakke med barna og ungdommene sine før de går ut. Hvis alle følger rådene, så er det mulig å holde anleggene åpne. Men hvis det blir store ansamlinger, eller noen spiller kamper, organiserer trening eller har nærkontakt - så må vi stenge. Dette er tillitsbasert, sier Høgtun.