I dag innfører Alver, Askøy, Bjørnafjorden, Osterøy, Samnanger, Vaksdal og Øygarden en lokal forskrift om munnbind og strengere karanteneregler.

- Forskriften er innført etter et hastevedtak fra kommuneoverlegen i hver av kommunene, men det er viktig for meg å få fram at vi står sammen. Ordførerne, kommunedirektørene/rådmenn og kommuneoverlegene i alle kommunene har jobbet sammen for å få til dette, sier ordførerne i de sju kommunene.

Forskriften er en innstramming av de nasjonale reglene på to punkt:

1. Kommunene innfører påbud om munnbind der det ikke er mulig å holde én meters avstand innendørs på offentlige steder og arrangement.
  2. Kommunene innfører 10 dager karantene for husstandsmedlemmer og tilsvarende nære til en som har fått påvist koronavirus. Forskriften gjelder når det er påvist koronavirus med hurtigtest eller PCR fra og med 10. desember 2021, og det ikke er mistanke om omikronvarianten.

- Vi vet at en stor del av smitten skjer i familier. Dette vil derfor være et effektivt tiltak for å bremse smittespredningen, sier ordførerne.

Karanteneplikten gjelder for alle som bor sammen, uavhengig av alder, vaksinestatus og gjennomgått koronavirus. Den gjelder også for de som har hatt tilsvarende omfattende og fysisk nær kontakt som en i husstanden, for eksempel en kjæreste.

- Forskriften åpner for unntak for kritisk helsepersonell og andre som har samfunnskritiske jobber etter ei grundig individuell vurdering og avtale med arbeidsgiver. Den som får unntak skal i så fall følgje et testregime og bruke smittevernutstyr, sier ordførerne.

Ordførerne i alle de sju kommunene oppfordrer innbyggerne sine om å følge de nye reglene, som i første omgang gjelder til og med fredag 24. desember.

Spørsmål fra media

Ordfører Siv Høgtun

Telefon: (+47) 481 95 342

Mer informasjon om Askøy kommunes tiltak mot korona:

Alle statusartikler om korona fra Askøy kommune

Informasjon om korona for deg som bor på Askøy