Hvem kan be om testing

Vi tester folk med bostedsadresse Askøy, og innbyggere med midlertidig opphold i Askøy kommune. Vi tester ikke innbyggere fra omegnskommunene. Disse må teste seg i sin kommune.

Slik avtaler du testing

Alle tester for koronavirus må være avtalt på forhånd. Du kan avtale test uten henvisning fra fastlege. Det er gratis å ta testen.

Bestill time ved å registrere deg her.

Hvis du ikke kan reservere time på nett kan du ringe koronatelefonen: Telefonnummeret er: 56 15 57 57 (se åpningstider) for å avtale test.

Bruk helst privat transport

De som er i karantene og skal testes, må ikke ta offentlig transport. For alle andre er privat transport til teststasjon førstevalget (bil, sykkel, gange etc), men dersom det helt unntaksvis er behov for offentlig transport, må du overholde krav til smittevern under transporten: holde avstand, dekke nese og munn og ha god håndhygiene.

Testsvar

Alle som har positivt prøvesvar, vil bli kontaktet når testsvaret foreligger. Resultatene er vanligvis klare 1–2 dager etter hvis testen er positiv (du har fått påvist smitte). Det kan ta to til tre dager å få svar på negative prøver. Ditt prøvesvar vil være tilgjengelig på helsenorge.no (pålogging MinID). Har du ikke har mulighet til å logge inn på helsenorge.no, eller ikke har fått svar etter tre døgn, ring 56 15 57 57 for å etterlyse svar.

Symptomer på smitte

De fleste som blir smittet, vil trolig få luftveissymptomer som vil gå over av seg selv, mens noen få vil få alvorligere sykdom med blant annet lungebetennelse. Alvorlig sykdom og dødsfall er sjelden, men eldre personer og personer med underliggende kronisk sykdom har høyere risiko for alvorlig forløp av covid-19. Vær spesielt OBS om du etter noen dager med milde luftveissymptomer får høyere feber, tung pust og verre hoste.

Symptomer på smitte kan være:

  • Sår hals, rennende nese og hoste
  • Muskelsmerter og generell sykdomsfølelse
  • Feber eller frysninger
  • Hodepine
  • Tung pust
  • Magesmerter, kvalme og noen ganger diaré
  • Nedsatt smaks- og luktesans
  • Alle som er syk med luftveissymptomer, bør teste seg.

Slik smitter koronaviruset

Se nærmere beskrivelse av koronaviruset og ulike sykdomsforløp

Når bør du søke legehjelp?

Er du syk med lette symptomer, trenger du ikke kontakte lege, men holde deg hjemme inntil en dag etter at du føler deg helt frisk. Andre i husstanden trenger ikke å være i karantene i en slik situasjon, men anbefales så lite kontakt med andre som mulig.

Hvis du er syk og trenger helsehjelp, eller har nyoppståtte symptomer som hoste, tungpustethet eller feber, kontakt fastlegen din. Dersom fastlegen ikke er tilgjengelig, ring legevakten på 116 117. Lag alltid avtale først, så du ikke møter opp og smitter andre. Ved kritisk sykdom må du ringe 113.

Personer som er i risikogrupper, anbefales å kontakte fastlegen selv ved milde symptomer for å vurdere oppfølging. Dersom du er i risikogruppene og bare føler deg litt forkjølet, kan du fint se det an i noen dager.

Råd til risikogrupper

Regler for hjemmekarantene og isolering