Inngangsdør og trappeparti med skilt over døren til Askøy rådhus

Bare to kommuner har lavere inntekter enn Askøy - men vi driver svært kostnadseffektivt.

Kommunedirektøren forklarer

Se kommunedirektør Eystein Venneslan forklare den økonomiske situasjonen i videoen under.

- Jeg ønsker å bygge Erdal barneskole og ungdomsskole med tilhørende idrettsanlegg. Men da skulle vi økt inntektene:

(Videoen har kapitler, slik at du enklere kan hoppe til ulike deler i presentasjonen)

Gebyr- og betalingssatser 2022

Se kommunedirektørens budsjett- og gebyrforslag for 2022. Dette er et forslag som skal til politisk behandling, så endringer kan skje underveis i den politiske prosessen:

Kommunedirektørens forslag til budsjett og økonomiplan for 2022

Økt gjeld

Store investeringer er gjort de senere årene, som skolene på Tveit og Fauskanger, samt både Kleppestø ungdomsskole og Kleppestø barneskole. Vi skal bygge ny Askøyhall og gjør mye med infrastrukturen i Myrane-området. Dermed øker gjelden mer enn inntektene, spesielt etter at eiendomsskatten ble fjernet fra 2019.

Endring i befolkningssammensetningen

Askøy var i mange år en av landets raskest voksende kommuner. Befolkningsveksten har de senere årene stoppet opp, og vi ser fremover en endring i befolkningssammensetningen. Færre barn i barnehager og skoler, og langt flere eldre.

– Askøy har lave skatteinntekter, det er heller ingen lokale inntekter i form av blant annet eiendomsskatt. De mottar ingen regionalpolitiske virkemidler fordi kommunen er for nær storbyen, sier seniorrådgiver i KS, Håvard Moe, til Askøyværingen.

Kommunestyremøte med budsjett

16. desember er årets siste kommunestyremøte. Der vil budsjett- og økonomiplanen avgjøres.