Skip to main content
Sist oppdatert: 07. februar 2025
Opprettet dato: 07. februar 2025

Plutselig eksploderte det!


De hadde spilt sammen i en gammel løe på Follese i et par år. Da debutplaten kom, eksploderte det. – Det var jo rett og slett guttedrømmen som gikk i oppfyllelse, forteller to av medlemmene i Tomboy til podkasten SVEIP.

Bildet viser fire menn samlet rundt et bord med mikrofoner, klare for å spille inn en podkast-episode. De sitter i et studio med logoene til podkasten som heter SVEIP. Alle fire ser vennlige og avslappede ut, smilende mot kameraet.
Tomboy ble superstjerner i Norge på slutten av 80-tallet. I podkasten SVEIP møtes to av medlemmene til en prat om den elleville suksessen. Fra venstre: Trommeslager Jan Sollesnes, programlederne Rolf Erik Veland og Stig Ryland, og bassist Terje Lerø.

I år er det 40 år siden Tomboy ga ut sin første plate. Noe stort var på gang på Askøy i 1985. Oppfølgeren to år senere ga bandet en Spellemannspris. Konserter og turneer stod i kø. Bandet var ett av Norges mest populære på slutten av 80-tallet og solgte flere hundretusen plater.

Rett band til rett tid

Midt på 80-tallet var musikkuttrykket i ferd med å endre seg. Tomboy var banebrytende i Norge og var blant de første som tok i bruk ny teknologi. På mange måter står Tomboy igjen som selve symbolet på den typiske 80-tallsmusikken. Det var fengende rytmer og et helt annet lydbilde enn det som tidligere hadde vært vanlig innen pop, soul og funk.

Begynte som jazzband

Da medlemmene i det som skulle bli Tomboy, begynte å spille sammen, var det jazz som stod på repertoaret. Bandet het Myrra.
- I 1983 spilte vi på nattjazzen, og det var jo på mange måter en drøm, forteller trommeslager Jan Sollesnes. Bassist Terje Lerø husker også nattjazzen godt.
- Jeg var bare 16 år og hadde egentlig ikke lov til å komme inn.
Bandet skiftet etter hvert navn til Tomboy, men vurderte både Avenue Talk og Tomboys som bandnavn.

- Fantastisk image

Plate nummer to kom ut i 1987 og inneholdt monsterhiten «People get moving». Plutselig var bandet på alles lepper, og Torhild Sivertsen prydet omtrent alt som fantes av forsider på ukeblad og magasiner.
- Torhild frontet dette på en fantastisk måte, husker Jan.
Rolf Erik Veland, som var journalist i Askøyværingen på den tiden, trekker fram Tomboy sitt fantastiske image.
- De hadde flotte frisyrer og klær. Det låt utrolig bra, og alle kunne se at dette var et band som var profesjonelle helt til fingerspissene.

Ble satset på

- Vi hadde til og med danserne til Tina Turner med i videoen til «People get moving», sier Jan. Han tror at en viktig del av suksessen var at de virkelig ble satset på av både plateselskapet CBS og Stageway.
- Det var ganske nytt det også i Norge på den tiden; å ha et stort management i ryggen. De ga oss virkelig mulighet til å utvikle musikken og uttrykket vårt videre, forteller Terje.

Hvorfor tok det slutt?

Eventyret om Tomboy tok nesten like fort slutt som det begynte. Det ble ikke noe internasjonalt gjennombrudd for bandet fra Askøy. I podkasten SVEIP kan du høre mer om hvorfor Tomboy sluttet å spille sammen etter noen år med ellevill suksess, og du får høre artige historier fra det hektiske turnelivet. 

SVEIP finner du på Spotify, Apple Podcasts og her
Episoden om Tomboy kan du også høre her


Journalist:
Stig Ryland

Fant du det du lette etter?

Det var dumt, kan du hjelpe oss med å forstå hva du var på utkikk etter?

Det var dumt, kan du hjelpe oss med å forstå hva du var på utkikk etter?