Illustrasjonsfoto av koronavirus, tegnet

Hvis du skal reise utenlands i sommer er det viktig å huske at kommunens teststasjon ikke utsteder attester for negativ koronatest. Du må kontakte privat helseaktør for å få dokumentasjon på negativ test.

Utenriksdepartementet fraråder alle utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendige. Dette rådet gjelder til og med 1. juli. Hvis du likevel må reise er det viktig å undersøke i god tid hva som kreves av dokumentasjon på negativ test. Flere land og flyselskaper krever attest på negativ koronatest tatt kort tid før reisen. Du må selv sette deg inn i hvilke krav som gjelder, hvilken dokumentasjon som kreves og hvilke tester som er godkjent der du skal.

Kommunen utsteder ikke attester

Askøy kommunes teststasjon utsteder ikke attester for negativ koronatest.

- Vi må henvise til private helseaktører for attester på negativ test. Vi har ikke ressurser til å utstede attester, sier smittevernlege Lotte Wilhelmsen Silnes.

For dokumentasjon på en negativ test må du derfor ta kontakt med privat helseaktør som Aleris, Volvat, Dr. Dropin eller andre. På Bergen lufthavn Flesland tilbyr Volvat ulike hurtigtester. Det anbefales å bestille test på forhånd.

Sjekk hvilken type test du trenger

Sjekk om du trenger PCR-test (test tatt med vattpinne i nese og svelg), hurtigtest eller antistofftest. For vanlige PCR-tester tar det fra 1-3 dager å få svar. Hurtigtester gir svar etter 15-20 minutter, men det er ikke alle som aksepterer svar fra en hurtigtest. Antistofftest kan gi svar på om du har vært smittet og høyst sannsynlig blitt immun mot viruset.

Koronasertifikat

11. juni tar Norge i bruk en foreløpig versjon av koronasertifikatet. Koronasertifikatet som ligger på helsenorge.no viser om du har tatt koronavaksine, og om du har fått negativt svar på en koronatest tatt de siste sju dagene. Koronasertifikatet kan kun brukes innenlands.