Visste du at mange fugler føler seg ekstra trygge når de lander på den gamle tyske flystripen på Valen? – Vi har registrert 76 truede fuglearter på Herdla, forteller fugleentusiast Lars Ågren til podkasten SVEIP.

Fuglene trives ekstra godt på Herdla.
- Her finner fuglene mye mat, og det er stille og rolig her. De har på en måte naturen helt for seg selv, sier Lars. Han jobber som naturveileder på Herdla Museum og har observert det unike og rike fuglelivet på Herdla i en årrekke.
Elsker å lage unger
Akkurat nå er det mye hekking på Herdla. Vipene elsker å lage unger på Herdla. På den store, grønne sletten kan det være over 30 reir og 50-60 viper om våren.
- Det er viktig at eggene holder en grei temperatur; at de har 25-30 grader. Hvis solen steiker, må vi passe på at eggene ikke blir for varme. Hvis de kommer over 40 grader, koker de. Når vipene har laget fire reir, starter hun å ruge. Da tar det 29 dager før ungene kommer ut.
Morsomme fuglehistorier
Lars Ågren er stappfull av gode historier om fuglelivet på Herdla. En tur med Lars nede på Valen er en interessant og morsom opplevelse. I podkasten SVEIP kan du høre mange artige fuglehistorier. Hør episoden her
Visste du at …
… det stort sett er hannfugler som synger for å flørte med hunnfuglene?
… noen av trekkfuglene har flydd helt fra Sør-Afrika når de ankommer Herdla?
… de barskeste hannfuglene kan ha reir med flere hunner?
… vandrefalken kan stupe med en fart på 300 km/t?
… trekkfuglene som flyr lengst, mister halvparten av vekten sin på turen?
… fugleungene finner foreldrene sine igjen selv om de er flere hundre kilometer unna?
… ungene begynner å fly etter fire uker?
… vipene vasker maten før de spiser den?
… når kråkene skal stjele egg, angriper de reirene i flokk?