Bilde av bulkemispel

Askøy hagelag og Naturvernforbundet Askøy setter i gang en aksjon for å oppfordre hageeiere til å rydde vekk den fremmede arten bulkemispel fra hager og nabolag.

Hvorfor?

Fuglene sprer frøene ved å spise bærene. Dermed fortrenger bulkemispelen de artene vi gjerne vil beholde, som markblomstene våre for eksempel. Dessuten kan bulkemispelen spre sykdommen pærebrann som kan skade frukttrærne og rosebuskene.

Hvordan kjenner du den igjen?

Den ligner på andre mispelarter, men typisk for bulkemispel er at det strammer langs nervene i bladene, slik at bladene bulker seg. Se bilder og lenker.
Hvis du har fått pærebrann på busker og trær, ser du at nye skudd blir bøyd i toppen (som en bispestav).

Hvordan rydder du den bort?

På denne tiden kan du kutte ned den ned, og kompostere avfallet i hagen din. Du kan selvfølgelig også grave opp hele planten. Neste vår sjekker du om det kommer nye skudd, og fjerner dem.

Hvor gjør du av avfallet, hvis du ikke kan kompostere?

Du kan levere bulkemispel som hageavfall på BIR om våren. Etter at det har kommet bær på treet, MÅ det leveres i sekker som restavfall slik at det blir brent.
NB! Skal ikke kastes som hageavfall!

Avtale med BIR

BIR har vært så greie at de lar oss levere bulkemispel som restavfall som en del av den årlige ryddeaksjonen «Vårdugnaden». Det betyr at du kan du hente grønne sekker på BIR, Ravnanger og levere GRATIS som restavfall. Dette kan du gjøre i inntil to uker etter 17. mai

Usikker på noe?

Da kan du ta kontakt med Sylvi i Askøy hagelag, telefon 986 25 332 
Trude i Naturvernforbundet, telefon 456 67 834, så prøver vi å hjelpe deg om det er noe du lurer på.

Artsbanken

pdf Faktaark bulkemispel (1.32 MB)

 

Back to top